Vad utmärker en bra leverantör?

Erik Sandberg, biträdande professor, Linköpings Universitet. Foto LIU
Erik Sandberg, biträdande professor, Linköpings Universitet. Foto LIU
Magnus Berglund, Supply Chain Manager på ÖoB. Runsvensgruppen. Foto ÖoB
Magnus Berglund, Supply Chain Manager på ÖoB. Runsvensgruppen. Foto ÖoB

Inom handeln ökar ständigt den globala konkurrensen och vid globalt inköpsarbete är långsiktighet, kunskap och behov av utveckling viktigt vid val av leverantör. Men vad utmärker en bra leverantör? Och hur får man bäst balans mellan kostnader och leveranstider? Nordisk Lager & Logistik har talat med Erik Sandberg, biträdande professor vid Linköpings Universitet och Magnus Berglund, Supply Chain Manager på ÖoB. Runsvensgruppen, som båda ger sin syn på saken.

Vad som utmärker en bra leverantör kan skilja sig åt, men de avgörande parametrarna är ofta gemensamma. En omtyckt leverantör kan ha egenskaper som till exempel omfattande kunskap, att han eller hon håller en hög och jämn kvalité, är angelägen om ett bra samarbete, god kommunikation, är flexibel, har hög servicegrad och kontinuerligt strävar mot förbättring och effektivisering.

Ledtider och närhet - en balansgång
Erik Sandberg, biträdande professor vid Linköpings Universitet, menar att totalkostnad och korta ledtider fortfarande är viktigast för de flesta, men att man nu mer än tidigare jämför långa ledtider med att ha en närmare leverantör.

- Om man tittar på Svenska Handelsföretag så är det tydligt att kostnader fortfarande är enormt viktiga när man tittar på val av leverantör och även leverantörsregion. Under lång tid har totalkostnad och pris varit avgörande. Det ska inte vara för dyrt att ta hem varorna.

Kanske är det inte självklart att inköp från till exempel Asien ska vara förstahandsvalet eftersom det kan medföra långa ledtider?
- Som inköpare kan detta vara ett dilemma. Kanske är det billigare att köpa in i Asien och den totala logistikkostnaden kanske är okej. Men det kan bli väldigt långa ledtider jämfört med att ha sourcing från en leverantör som finns närmare.

Erik Sandberg berättar att den här balansgången alltid har funnits, men under de senaste åren har det blivit viktigare med kortare ledtider, bättre service och förmåga att snabbt planera om i sina försörjningskedjor.
- Generellt sett har utvecklingen gynnat dem som har sourcat närmare sina kunder. Det finns ett begrepp som proximity sourcing, det vill säga att man sourcar nära där man ska sälja varorna och detta blir mer och mer populärt, menar Erik Sandberg.

Man kan se att miljö- och hållbarhetsaspekterna ökar i betydelse, men det är fortfarande på ganska låga nivåer. Fortfarande är kostnader och ledtider viktigare än hållbarhetsaspekter.

- Det som är högprioriterat är CSR, Corporate Social Responsibility. Barnarbete till exempel är en ren katastrof för ett företag. Code of Conduct är också viktigt, men inte lika högt prioriterat. Det beror förstås på vem man frågar, vilken typ av företag det gäller och företagets image.

Erik Sandberg menar att dessa frågor är viktiga för handelsföretagen, men fortfarande kommer totalkostnaden före både miljö och hållbarhetsaspekterna.

Vara kvar i det gamla eller byta till nytt?
Inköpsarbete är intressant. Linköpings Universitet tittar på inköpsarbete ur logistiksynpunkt.
- Vi pratar mycket om Supply Chain Management, vilket bygger på betydelsen av långsiktiga relationer och samarbete – ett win win mellan kund och leverantör.  Genom att skapa detta förhållande kan man åstadkomma kontinuerliga förbättringar och ökad kostnadseffektivitet, berättar Erik Sandberg.
- Även CSR-arbete är intressant. Här betonas ofta betydelsen av långsiktiga samarbeten, att kund och leverantör ska lära känna varandra bra. Vid inköp i andra forskningsdiscipliner har man inte samma grundsyn, utan tenderar istället att betona nytänkande, utveckling och innovation av försörjningskedjorna genom att byta leverantör då och då.

- Det finns en paradox i att å ena sidan tänka långsiktighet och att kunna utvecklas tillsammans och att å andra sidan att byta leverantör med nya idéer och innovationskraft. Ena sidan innebär lite mer tragglande, medan andra sidan innebär ”quantum leap improvement”, det vill säga större förändringar, utveckling och större förbättringssteg genom att byta leverantör. Den här diskussionen är viktig eftersom många logistiker bär de här tankessätten med sig, avslutar Erik Sandberg.

Totalkostnad har stor betydelse
Magnus Berglund, Supply Chain-manager på ÖoB, Runsvensgruppen har samma åsikt som Erik Sandberg gällande synen på totalkostnaderna
- Det handlar om att få en vettig totalkostnad på leveranserna, men också att det man köper ska vara etiskt, i linje med vad vi står för. Dessa är de stora parametrarna.
-Framför allt handlar det om vilken leverantör som kan leverera den specifika produkten och typ av leverans, menar Magnus Berglund.
Magnus Berglund avslutar med att säga att man får ta ställning till om det är bäst med containerleveranser från Asien eller småleveranser från närliggande leverantör. Frågan är om man ska sälja stora kvantiteter eller kanske bara små kvantiteter.