Trafikverket kartlägger frihöjd kopplat till viadukter portar och låga broar

Fri höjd är vanligen 4,5 meter. Arkivbild
Fri höjd är vanligen 4,5 meter. Arkivbild

infrastrukturminister Tomas Eneroth har bjudit in Trafikverket och andra berörda till ett möte om säkerhet i vägtunnlar. Bakgrunden var bland annat olyckan i Stockholm där en gasolbuss exploderade efter att ha kört in i en tunnel.

Vid olyckan den 10 mars i centrala Stockholm befann sig bussen på en plats där den inte skulle vara och chauffören ignorerade höjdvarningar och hinder före tunneln. Klaratunneln har en fri höjd på 3 meter och gasbussen var 3,30 meter hög. En utredning av den ovanliga händelsen görs nu av berörda, däremot inte av Statens Haverikommission.

– Inga akuta åtgärder behöver vidtas av ansvariga med anledning av olyckan. Däremot behöver ett aktivt säkerhetsarbete fortsätta med anledning av denna olycka och den fordonsutveckling vi ser med nya bränslen, sa Tomas Eneroth efter att ha fått en dragning av händelseförloppet och de olika aktörernas bild av läget. Förutom Trafikverket deltog representanter från näringsdepartementet, Transportstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Svensk Kollektivtrafik och Sveriges Bussföretag.

Fri höjd enligt Vägars och gators utformning är 4,5 meter och Trafikverket klarar detta krav med något undantag. I olyckstunneln (kommunal) är den fria höjden 3 meter. SKL ska nu inventera det kommunala vägnätet för att få en bättre bild av samtliga tunnlar där.

– Trafikverket tar på sig att kartlägga status på det statliga vägnätet vad gäller frihöjd kopplat till viadukter, portar och låga broar, och förutsatt att det finns i våra it-system, säger Stefan Jonsson, enhetschef trafiksäkerhet väg, som tillsammans med ställföreträdande säkerhetsdirektör Erik Norrgård representerade Trafikverket.

En olycka inne i en tunnel kan få stora konsekvenser, och de tunnlar Trafikverket bygger finns ofta i urban miljö. Vi ställer därför extra höga krav på säkerheten i tunnlar jämfört med ytvägnätet. Under 2019 kommer vi bland annat att öva elbilsbränder i tunnlar med räddningstjänsten i Stockholm och Göteborg.