Kalmar Kommun tar nytt grepp för den lokala ekonomin

Top Cabino, Netto Taxi och Point Logistik som ska sköta fria leveranserna i Kalmar. Foto: Netto Taxi

Kalmar Kommun har med stöd från Region Kalmar Län tagit initiativ till en servicetjänst som nu lanseras. Syftet med tjänsten är stimulera fortsatt lokal konsumtion av varor från lokala butiker i Kalmar Kommun och samtidigt minska smittspridning av Covid-19. Detta är tänkt att göras genom att erbjuda kostnadsfria hemleveranser från butiker och bibliotek till boende inom Kalmar kommun.

I samarbete med handelsstaden Kalmar, Kalmar City, Baronen Köpcenter, Kvarteret Giraffen, Hansa City samt Kalmar stadsbibliotek skall sällanköpsvaror och böcker kunna levereras kostnadsfritt hem till mottagaren. Tre bud-taxi bolag är upphandlade för att utföra leveranserna. Det är bolagen Top Cabino, Netto Taxi och Point Logistik som ska sköta leveranserna.

– Det känns väldigt bra att vi kan erbjuda denna tjänst till alla boende i kommunen. Att fortsätta handla lokalt och samtidigt värna om vårt lokala näringsliv är mycket viktigt! Kan vi göra detta på ett tryggt och säkert sätt och samtidigt undvika trängsel och fysiska kontakter kan det bli win – win för alla inblandade, säger onas Svendsén, Projektledare av servicetjänst Kalmar Kommun.

– Alla butiker som säljer sällanköpsvaror är välkomna att ansluta sig och nyttja tjänsten, den fria hemkörningen gäller till samtliga privatadresser i hela kommunen. Dessutom kan böcker beställas från biblioteket som också körs hem kostnadsfritt. Livsmedel, mat och fika, apotek och alkohol samt skrymmande varor omfattas inte av denna tjänst. Ett par skor eller en ny kaffebryggare går utmärkt att få hemkörd.

– Handeln är som flera andra branscher hårt drabbad av pandemin och detta är en mycket handlingskraftig åtgärd. Ett bra initiativ från Kalmars näringsliv som främjar lokal handel och dessutom sysselsätter Kalmars taxichaufförer.