På väg mot utsläppsfria stadstransporter

DAF lanserar en helelektrisk transportlastbil för stadskörning. Foto: DAF

DAF Trucks lanserar LF Electric, en 19 tons helelektrisk transportlastbil för stadskörning. Det toppmoderna fordonet har en räckvidd på upp till 280 kilometer.  DAF var den första europeiska lastbilstillverkaren som kommersialiserade ett helt elektriskt dragbilschassi: CF Electric, med  bruttovikt upp till 37 ton, främst för matvaruleveranser och transporter mellan städer.

DAF var den första europeiska lastbilstillverkaren som kommersialiserade ett helt elektriskt dragbilschassi. Nyligen utökade DAF sitt elektriska utbud med det elektriska 6x2-lastbilschassit av CF Electric med styrd bakaxel med bruttovikt på upp till 29 ton, som är idealiskt för exempelvis sophämtning med nollutsläpp. CF Electric-lastbilarna har redan kört flera hundratusentals kilometer för stora företagskunder och utvecklat DAF:s erfarenhet av teknik för elektriska drivlinor. Den nya LF Electric är DAF:s senaste produkt med en helt elektrisk drivlina.

LF Electrics e-motor ger 250 kW nominell effekt med toppeffekt på 370 kW och ett nominellt vridmoment på 1 200 Nm. Effekten kommer från ett batteri av litiumjärnfosfat med en bruttoenergimängd på 282 kWh. Detta ger LF Electric en räckvidd på 280 ultratysta och utsläppsfria kilometer, mer än tillräckligt för speditörer verksamma i stadsmiljöer.