München sätter in ytterligare 16 elektriskt drivna bussar i trafik

MVG München tar emot ytterligare 8 batteri-elektriska bussar av typ Ebusco. Foto: Münchner Verkehrsgesellschaft mbh MVG

MVG München tar emot ytterligare 16 batteri-elektriska bussar av typ Ebusco och eCitaro G.

Åtta Ebusco 2.2 och åtta eCitaro G, den första hittills beställda, kommer att färdas på den bayerska huvudstadens gator. Där kommer de att samköra med sex Ebusco-fordon som redan är i drift. Elbussflottan som drivs av kollektivtrafikföretaget MVG förväntas växa till 26 batterielektriska fordon år 2021, rapporterar Electrive.

Investeringen är en del av det projekt som tillkännagavs 2018 av Stadtwerke München (SWM), som har för avsikt att anskaffa 40 elbussar för stadens transitoperatör MVG.

12 elbussar för MVG kommer att lanseras 2020

Enligt planerna kommer 12 elbussar att överlämnas till MVG i slutet av 2020. Fyra ledade bussar kommer att anlända 2021. Och de kommer att följas av ytterligare 4 ebussar, hälften från Ebusco och hälften från Mercedes. Leveransen kommer att höja antalet nya fordon till 20. Slutligen kommer München också att delta i en vägtestningsfas i MAN Lion's City E.

Enligt Electrive kommer investeringskostnaden för de 16 nya elbussarna och laddningsinfrastrukturen ligga fortfarande på cirka 12 miljoner euro. MVG kommer att ansöka också om federala och statliga subventioner.

I München finns redan tre elektriskt drivna bussar från Solaris, men de hanteras inte av MVG utan av ett privat företag. Fordonen är en del av Ettenhubers bussflotta.

2020 blir året för lanseringen av Mercedes eCitaro i ledad version, nämligen eCitaro G.

Premiären för den nya versionen av den Mannheim-tillverkade batteri-elektriska bussen under 2020 planerades av Daimler Bussars ”elektriska” färdplan sedan lanseringen av biltillverkarens 12-meter långa eCitaro.

Serietillverkningen av tolvmeters-eCitaron började i slutet av 2018 och debutstaden var Hamburg. Under perioden januari - september 2019 levererades det 65 enheter. Nyligen överlämnades ett fordon till Tübingen, medan Reutlinger Stadtverkehr (RSV) tog över fyra exemplar av eCitaro. Andra leveranser gjordes i Aachen, Wiesbaden och Luxemburg.

Elektrifieringen av Münchens bussflotta kräver en specialbyggd depå, där upp till 200 elbussar finner en lämplig återhämtningsplats. Den helt nya depån, som heter Hybrid.M, kommer att skötas av Stadtwerke München GmbH (SWM) och Münchner Verkehrsgesellschaft mbh (MVG).

Anbudet om laddningsinfrastrukturer har vunnit av den polska leverantören Ekoenergetyka, som också kommer att tillhandahålla 56 vätskekylda laddningsstationer. Depån kommer att vara klar i januari 2021.