Scania utveckalr elektriska bränslecellslastbilar för ASKO

Vätgas är ett intressant alternativ för elektrifierad fjärrtrafik. Foto: Scania

I elektrifieringen av tunga fordon finns ingen enskild lösning som uppfyller alla behov. Ett av de spår som Scania har utvecklat tillsammans med sin norska kund ASKO är elektriska bränslecellslastbilar som drivs med vätgas. Denna gemensamma satsning går nu vidare in i nästa fas när fyra lastbilar sätts i pilotdrift i en faktisk verksamhet, som blir den första i sitt slag.

– Scania fortsätter att utveckla spetsteknik som stödjer övergången till ett fossilfritt transportsystem, säger Karin Rådström, Head of Sales and Markering på Scania. En viktig del av utvecklingen sker i samverkan med några av våra mest framåtriktade kunder som ASKO.

– Vätgas är ett intressant alternativ för elektrifierad fjärrtrafik och inledande tester visar att tekniken fungerar väl i kallare klimat. Jag vill samtidigt gratulera ASKO för företagets vilja att ta tidiga och modiga beslut för att skapa förutsättningar för vätgasförsörjning från förnybara källor och anläggningar för tankning. Företaget blir därmed en katalysator i övergången till hållbara transporter, säger Karin Rådström.

Som alltid bygger Scanias konstruktioner på ett modulärt synsätt. I ASKO-driften har förbränningsmotorn i drivlinan ersatts med en elmaskin, som körs på el från bränslecellerna, som i sin tur drivs med vätgas och uppladdningsbara batterier. Drivlinan i övrigt består av samma komponenter som dem som används i de hybridlastbilar och bussar som Scania redan levererar.