Flyg i norr utan stöd

Lycksele flygplats. Foto: MikaelLindmark

Inga pengar avsätts för att kompensera flygplatser i norr med anledning av flygskatten, enligt regeringens budgetförslag för kommande år, rapporterar SR.

Lennart Näslund, flygplatschef vid Lycksele flygplats, är kritisk.

– För flyglinjerna på de långa sträckorna ner till Stockholmsområdet så finns inget alternativ för de som bor här i Norrland och inlandet. Det måste säkerställas på lång sikt att flygplatserna har ekonomiska möjligheter att fortsätta driva sin verksamhet, säger han till SR.

I samband med att flygskatten infördes förra året blev norrländska regionala flygplatser, som inte ägs av staten, aktuella för kompensationer. Stödet är tänkt att betalas ut om flygplatserna kan visa att de drabbats ekonomiskt på grund av just flygskatten. I år finns 99 miljoner kronor öronmärkta för att stötta flygplatserna. Regeringen bedömer nu att den summan räcker och kommer därför inte avsätta pengar för kommande år.

– Det återstår att se om det varit en sådan effekt att flygskatten inneburit ett minskat flygande, men kan man påvisa det så finns det närmare 100 miljoner kronor till förfogande för att kompensera flygplatserna i Norrland. Vår bedömning är att det är tillräckligt, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Lennart Näslund menar att även om pengarna för i år betalas ut, så kommer skatten sedan finnas kvar och kan slå mot flygplatserna på sikt.

– Flygskatten finns kvar men kompensationen uteblir. Så dels är det negativt för de resenärer som ska betala flygskatt, dels blir flygplatserna på sikt mer och mer drabbade ekonomiskt, säger han till radion.