Elvägar alternativ för fossilfria transporter

Elvägar ett komplement i morgondagens fossilfria transportsystem. Bild: Trafikverket

Elvägar kan bli ett komplement i morgondagens fossilfria transportsystem. Trafikverket genomför demonstrationer med olika tekniska lösningar för elvägar för tung trafik. Därutöver krävs ytterligare tester och studier för att få en helhetsbild.

Trafikverket investerar i kunskap och utveckling för att hantera konflikten mellan klimatmål och transportbehov. Genom att testa olika metoder för elväg får vi ett kunskapsunderlag kring användande, byggande, drift och underhåll av elvägar samt vilka effekter olika lösningar kan ge avseende utsläppsproblematiken. Projektet studerar elvägar för tung godstrafik men elvägar har potential även för personbilar.

Trafikverkets Program Elvägar utreder ett flertal områden som teknik, miljöeffekter, kraftförsörjning, drift, underhåll och regelverk. Även ägande och finansiering samt hur transportsektorn och enskilda transportörer påverkas är viktiga områden att belysa.

Forsknings- och innovationsplattformen för elvägar finansieras av Trafikverket tillsammans med FFI, Fordonsstrategisk forskning och innovation.

Inom de närmaste åren är planen att genomföra minst en pilot där hela kedjan, inklusive affärsmodeller testas. Sträckan ska vara omkring 20 till 30 kilometer, på en lämplig plats i Sverige. Två kandidater, regionerna Örebro och Stockholm, förbereder nu med att ta fram vägplan för respektive sträcka.

Flera tekniska lösningar för elväg kan bli aktuella. Olika tekniker kan vara bäst lämpade för skilda typer av trafik - slingor, slutna system eller fri trafik, topografi och områden - berg och dalar, stad eller landsbygd, liksom typ av fordon som bussar, arbetsfordon eller personbilar.