Wasaline utrustats med Wärtsiläs navigationssystem

Wärtsiläs utvecklar teknologier för effektivitet och bättre miljöprestanda. Foto: Wärtsilä

Wasalines nya RoPax-färja, som för tillfället byggs vid Rauma Marine Constructions-varvet i Finland, installeras med teknologikoncernen Wärtsiläs navigations- och kommunikationssystem. Den här senaste beställningen som Wärtsilä fick i augusti är ett tillägg i det omfattande paketet av Wärtsilä-produkter och integrerade lösningar som beställts tidigare.

Wärtsiläs Nacos Platinum-system representerar en unik kombination av styrsystem för navigation, automation, kraftproduktion och propulsion samt Wärtsilä Data Bridge-plattform. Genom att förena alla dessa funktioner i ett enda integrerat system kan fartyget navigeras, styras och övervakas från olika ställen ombord. Det här möjliggör oöverträffbar flexibilitet och användbarhet.

Wärtsiläs Data Bridge-lösning möjliggör avancerad Wärtsilä data analys optimerad av Eniram. Det här ger värdefull information om fartygets prestanda och öppnar nya vägar för att förbättra fartygets operativa och tekniska prestanda.

– Wärtsiläs Smart Marine-approach är att utveckla teknologier som möjliggör större effektivitet och bättre miljöprestanda, och den approachen återspeglas perfekt i våra lösningar för det här fartyget. Koldioxidutsläppen kommer till exempel att minska med över 50 procent sett till Wasalines nuvarande färja som trafikerar den här rutten, säger Henrik Wilhelms, direktör för Offshore & Special vessels inom Wärtsilä Marine.

– Vår färja kommer att vara något exceptionellt och den kommer att ha den mest avancerade och tillförlitliga teknologin. Efter 21 år som kapten på världens hav har jag erfarenhet av de flesta system på marknaden. För oss var Wärtsiläs lösningar det bästa valet eftersom produkterna och systemen möter alla ställda krav, säger Peter Ståhlberg, verkställande direktör för Wasaline.