Grön citylogistikanläggning växer fram i Årsta

Den nya terminalen förses med 27 lastportar samt en utvändig lastkaj med ramp. Foto: Modern Betong
Den nya terminalen förses med 27 lastportar samt en utvändig lastkaj med ramp. Foto: Modern Betong
Golvet har ett ytskikt i hårdbetong på drygt två millimeter som står för en ljusreflekterande funktion. Foto: Modern Betong
Golvet har ett ytskikt i hårdbetong på drygt två millimeter som står för en ljusreflekterande funktion. Foto: Modern Betong

Sex kilometer från Stockholm city, i anslutning till E4, bygger Jernhusen Årsta Kombiterminal, som står klar våren 2014. Den moderna citynära terminalen består av en kyldel på 9 600 kvadratmeter samt en uppvärmd crossdock på 5 600 kvadratmeter.

Årsta Kombiterminal byggs i direkt anslutning till tågspåren och får ett mycket attraktivt läge nära såväl Södra Länken som Huddingevägen. Den nya terminalen förses med 27 lastportar samt en utvändig lastkaj med ramp. Här frigörs utrymme för två nya godskranar som bland annat kan hantera containerlyft. Målsättningen är att den nya terminalen ska bidra till att göra Årsta till Sveriges modernaste logistikcenter.

Den kylda byggnaden är uthyrd till Kyl & Frysexpressen och ICA.  I oktober påbörjades arbetet med att lägga logistikfastighetens golv. Jernhusen valde ett betonggolv som ska uppfylla tre avgörande grundkrav; dammfrihet, underhållsfrihet och ljusreflekterande egenskaper som bidrar till att minimera fastighetens energiförbrukning. Ytterligare ett krav var att golvet skulle ha en lång beräknad livslängd.

Ljusa golv minskar fastighetens energiförbrukning
-
Belysningen står för mer än femtio procent av en logistikbyggnads totala energiförbrukning. I många nybyggda logistikfastigheter investerar byggherrarna i ljusa golv som reflekterar lokalens belysning, vilket spar energi. I Årsta kombiterminal har Jernhusen valt ett ljusgrått golv som bidrar till att minska energiförbrukningen med uppemot 30 procent, säger Carl-Fredrik Söderberg, vd på Modern Betong, som levererat golv till Årsta kombiterminal.

I början av november beräknas golven vara färdiglagda i Årsta Kombiterminal. Golvet har ett ytskikt i hårdbetong på drygt två millimeter som står för den ljusreflekterande funktionen.  

- Golven läggs med en vibrerande laserläggare som säkerställer att golvet läggs i precis rätt höjd och med en så plan yta som möjligt. Det bidrar i sin tur till att truckar kan köra snabbt på golvet. En tydlig trend vad gäller golv i logistikfastigheter är att allt fler byggherrar väljer kvalitetsgolv med lång livslängd och energimässiga fördelar, säger Carl-Fredrik Söderberg