Stockholms Hamnar rustar såväl Värtahamnen som Kapellskärs hamn inför framtiden med fler kajer och förstärkt kapacitet för större fartyg. Dessutom planeras en helt ny hamn för containers och rullande gods i Norvik strax norr om Nynäshamn.
Domstolsbesked inväntas om Norvik
På Norviksudden i norr om Nynäshamn planerar Stockholms Hamnar en ny hamn för rullande gods och containers. Tanken är att Stockholm Norvik, med sju kajlägen på sammanlagt 1400 kvadratmeter, ska bli framtidens godshamn i Östersjön. Norvik byggs dels för att trygga den framtida varuförsörjningen till den expansiva Mälardalsregionen och dels för att kunna ta emot större fartyg. Stockholm Norvik ska erbjuda en djup, miljöanpassad och en kort inseglingsled för transporter till och från hela regionen. För att bygga och driva en hamn krävs flera tillstånd. Detaljplanen vann laga kraft 2011 och miljötillståndet är klart avseende tillåtligheten. När det gäller villkoren för att bygga och driva hamnen genomfördes en förhandling i Mark- och miljööverdomstolen den 27 augusti. Dom skulle ha beslutats den 30 september, men beslutsdatumet blev framflyttat till den 30 oktober. När den har vunnit laga kraft kan hamnbygget starta. Parallellt med detta pågår även arbete med att ta fram järnvägsplan för den järnväg som planeras anläggas till hamnen.
Sedan 2013 pågår en modernisering och effektivisering av Kapellskärs hamn, Stockholms Hamnars nordligaste hamn. Projektet, som avslutas i slutet av 2016, förbättrar miljön och säkerheten i hamnen och rustar den för att ta emot längre och mer djupgående fartyg. Den ombyggda hamnen omfattar en ny pir med två färjelägen i hamnens södra del, ett ombyggt färjeläge i hamnens mellersta del och den nuvarande piren med två färjelägen i hamnens norra del. Under 2014 och 2015 har det frigjorts och skapats 80 000 kvadratmeter ny markyta i hamnen.
Kapellskärs hamn effektiviseras och moderniseras
Hamnens trafikflöden optimeras med hjälp av ett nytt modernt trafikbevakningssystem. Under hösten pågår arbetet med att anlägga en ny pir med två nya färjelägen. Ombyggnaden ger hamnen och dess kunder en ökad flexibilitet på fartygssidan och för uppställningen av lastbilar. När ombyggnationen står klar har Kapellskärs hamn fem moderna färjelägen istället för dagens tre.
–För närvarande pågår arbetet med att påla för den nya piren, åttio procent av pålningen är avklarad. I mitten av september lyftes ramperna på plats. De är unika eftersom de är några av Europas största ramper, 29 meter breda och 16 meter djupa. En utmaning är förstås att genomföra ombyggnationen parallellt med att hamnen trafikeras som vanligt. Det har fungerat bra, vi har stängt av delar av hamnen i olika etapper och hänvisat trafiken till de öppna delarna, säger Kajsa Nygren, Stockholms Hamnars kommunikatör för ombyggnationen av Kapellskärs hamn.
Värtahamnen koncentreras och flyttar längre ut i vattnet
Det kanske allra mest omfattande projektet för Stockholms Hamnar är ombyggnationen av Värtahamnen. Ombyggnationen inleddes 2013 och pågår till och med 2016. Värtahamnen flyttas delvis längre ut i vattnet och den inre delen av Värtabassängen fylls igen, vilket frigör yta där Stockholms stad planerar för verksamheter och shopping. Projektets utbyggda område omfattar totalt 85 000 kvadratmeter och den största delen av ombyggnationen är utbyggnaden av Värtapiren, där den nya passagerarterminalen på 16 000 kvadratmeter nu byggs.
Miljöanpassad terminal i Värtahamnen
Den nya terminalbyggnaden, Värtaterminalen, blir större, ljusare och får en mer effektivare planlösning än den gamla terminalen. Den blir miljöanpassad och kommer certifieras som Miljö byggnad Guld Hittills är terminalens stomme och terrasser klara och vi räknar med att få fasadglaset på plats innan vintern kommer. Från terminalen finns bland annat en direktanslutning till Norra Länken, vilket avsevärt bidrar till att minska fordonstrafiken i innerstadsområdet.
–När ombyggnationen står klar består Värtahamnen av fem moderna och miljöanpassade kajlägen och en samlad yta på 131 000 kvadratmeter, säger Per Ling-Vannerus, projektchef för Värtahamnen på Stockholms Hamnar.
I oktober 2015 färdigställs delar av den nya piren. Då flyttas fartygen, som tidigare legat vid den inre hamnbassängen, till den nya piren. Efter det kan arbetet med utfyllnaden av den inre hamnbassängen och upprustning av kajerna längs med den påbörjas.
–Den nya hamnen blir kompaktare, och får en smartare logistisk planering. För Tallink Silja, som tidigare fördelat sin trafik på Frihamnen och Värtahamnen, innebär ombyggnationen att de kan samla all sin trafik i Värtahamnen, säger Per Ling- Vannerus.