I Göteborgs Hamn kan man nosa upp fartyg som fuskar med utsläppen. Det är Chalmers Tekniska Högskola som i samarbete med Göteborgs Hamn AB monterat en så kallad sniffer i hamninloppet. Nu hoppas hamnen att tekniken ska komma till användning.
Vid årsskiftet träder strängare utsläppsregler för fartyg i kraft i Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen, det så kallade SECA-området. Reglerna innebär att svavelhalten i fartygsbränslet inte får överstiga 0,1 procent.
— Kontrollmöjligheterna sägs vara begränsade, men här i Göteborgs Hamn finns en teknik för att nosa upp fartyg som fuskar med fartygsbränsle, säger Edvard Molitor, miljöchef på Göteborgs Hamn AB.
Den så kallade sniffern är framtagen av Chalmers Tekniska Högskola med stöd av Vinnova, Naturvårdsverket och Göteborgs Hamn AB.
— Vi har arbetat i nästan tio år med att ta fram metoder för att kunna övervaka miljöregler till sjöss, både från fasta mätstationer som denna såväl som från flygplan. Nu har vi en teknik som är helt unik i sitt slag. Nu väntar vi bara på klartecken från svenska myndigheter innan vi kan börja använda tekniken för aktiv övervakning, säger Johan Mellqvist, institutionen för rymd- och geovetenskap, Chalmers Tekniska Högskola.
Sniffern är till synes inte mer märkvärdig än ett litet kylskåp. Den gula lådan är 45 centimeter hög. Men på insidan döljer sig en högteknologisk utrustning. Inuti lådan analyseras svavelinnehållet från avgasplymen. Sniffern mäter halterna av svavel och koldioxid i utsläppsgaserna och på så sätt avslöjas svavelhalten i bränslet.
— Seriösa redare efterfrågar kontroll av svaveldirektivet. Branschen är orolig för att andra inte ska följa reglerna och att det ska leda till snedvriden konkurrens. Vår förhoppning är tekniken ska användas för att kontrollera att svaveldirektivet följs, säger Edvard Molitor.