"Ingen orsak till oro för bogsering av kärnkraftverk på Östersjön"

Svenska fartyget Ms Sigyn transporterade tidigare kärnavfall från kärnkraftverken i Ringhals, Oskarshamn och Forsmark. Låg- och medelaktivt avfall transporterades även till och från forskningsanläggningen Studsvik och från kärnkraftverket i Barsebäck. Fartyget hade två besättningar om vardera tolv personer. Under transport höll fartyget kontakt med en transportcentral på land. Positionen till sjöss kunde alltid fastställas. Foto: Wikipedia, kredit: Holger Ellgaard

Finlands Strålsäkerhetscentral tonar ner oron för bogseringen av ett flytande ryskt kärnkraftverk genom Finska viken och Österjön på väg upp längs norska kusten till Murmansk, som tidningen Hufvudstadsbladet skrev om nyligen. Enligt STUK är riskerna med bogseringen små.

Strålsäkerhetscentralens generaldirektör Petteri Tiippana säger att man inte behöver vara ängslig över transporten.

- Det är osäkert om kärnkraftverket kommer att testköras i S:t Petersburg eller om det görs först i Murmansk, säger Tiippana till sändaren Yle Nyheter.

Om testandet görs först i Murmansk har kraftverket inget använt kärnbränsle ombord under transporten.

Norska källor hänvisar i HBL till ryska uppgifter enligt vilka transporten kan bli riskfylld om vindstyrkan överskrider 15 meter i sekunden.

Rutten för det flytande kärnkraftverket går från S:t Petersburg genom Finska viken och Östersjön och upp längs den norska kusten till Pevek i nordöstra Ryssland. Bogseringen ska enligt nuvarande planer äga rum nästa år.

Oberoende av var testandet görs kommer kraftverket att bogseras i avstängt läge, säger STUK:s generaldirektör Tiippana.

Han berättar att de finländska myndigheterna har känt till de ryska planerna om det flytande kärnkraftverket i några års tid. Mer information om tidtabeller och detaljer har man fått under det senaste året.

Enligt generaldirektören transporteras redan nu kärndrivna isbrytare på Finska viken då och då.

Tiippana kommer själv att åka till S:t Petersburg för att stifta bekantskap med projektet den 18 juli.

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) säger till HBL att man ska lita på myndigheterna, men även diskutera det här på ett politiskt plan och reagera vid behov. Enligt Soini måste man fästa särskild uppmärksamhet vid säkerheten.