Det hållbara resandet ökar

I Malmö stiger resandet i stadsbusstrafiken. Foto: Skånetrafiken

Sedan årsskiftet är all kollektivtrafik i Skåne 100 procent fossilfritt. I december 2018 blev samtliga bussar fossilbränslefria och drivs nu enbart av förnybart bränsle. Tack vare detta bidrar alla som reser med Skånetrafiken till att uppnå Sveriges nationella klimatmål, att minska utsläppen från transportsektorn med 70 procent senast år 2030.

– Vi ser att skåningens syn på att resa kollektivt ändrar sig. Det blir viktigare och viktigare att välja att åka kollektivt för att det är klimatsmart. Det är väl använd tid och något man gärna berättar om – och i sin tur rekommenderar andra. Det är sannolikt en av förklaringarna till att vi ser ett ökat resande när det gäller både tåg, regionbuss och stadsbuss på många ställen, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Exempelvis har 6,5 procent fler valt att ta bussen i Malmö - vilket motsvarar 1,4 miljoner resor första halvåret av 2019 om man jämför med året innan. På regionbussarna mellan Malmö och Lund ligger ökningen på 6,9 procent om man jämför samma period. Under årets första sex månader är antalet resande på Pågatågen 3 procent högre än förra året och tittar man enskilt på april så är det en rekordmånad med 10 procent fler Pågatågsresor än förra året.