Apotea installerar automatiserad plocklösning

Apotea tar in plocklösning från SSI Schäfer. Foto: SSI Schäfer

Apotea har vuxit rekordsnabbt sedan starten 2012. Förra året skickade 6 miljoner paket och företaget flyttade in i ett nybyggt klimatsmart logistikcenter i Morgongåva. Därifrån sker mycket av orderhantering än så länge manuellt. Men nu tar Apotea nästa steg framåt när det nya lagret får en automatiserad plocklösning.

För Apoteas kunder är processen enkel – ett par klick, och ett par timmar senare kan kunden få leverans. Att varan plockas, packas och skickas är en självklarhet för kunden, men hur är en kärnfråga för Apotea. E-handeln är en bransch där utvecklingen går snabbt, och en effektiv orderhantering och snabb leverans är avgörande för företaget.

Därför har Apotea med hjälp av logistikleverantören SSI Schäfer gjort en noggrann analys av hur lagret bäst kan effektiviseras. Valet faller på en skräddarsydd automatisk plocklösning med en så kallad A-frame.

– Det är oerhört roligt att vi har hittat en lösning tillsammans med SSI Schäfer och detta kommer göra oss ännu effektivare och snabbare. Efter att ha utvärderat flera lösningar har vi nu hittat en plocklösning vi kommer kunna växa ytterligare med. Säger Pär Svärdson vd på Apotea.

A-frame-systemet hos Apotea kan lagra 1 500 produkter och har en plockkapacitet på upp till 1 400 ordrar per timme. Utöver plockningen och tillhörande conveyorsystem blir även delar av packningsprocessen helt automatiserad. Delar av systemet kommer var på plats innan sommaren men i oktober 2019 kommer hela anläggningen står klar.