Dagab bygger ett 37 000 kvadratmeter stort distributionscenter i Landskrona

Dagab bygger ett 37 000 kvadratmeter stort helautomatiserat distributionscenter i Landskrona. Foto: Knapp

Sedan det stod klart att Dagab ska bygga ett nytt lager i Landskrona på 37 000 kvadratmeter, för hantering av frukt- och grönt, har man letat olika lösningar för automation. Nu har man valt Knapp som leverantör och deras helautomatiska skyttelsystem vilket kommer effektivisera hanteringen och öka kapaciteten.

– Den helautomatiska lösningen från Knapp säkerställer ett effektivt produktflöde med den senaste tekniken. Vårt mål är att hela tiden förbättra servicen för våra kunder, säger Nicholas Petterson, vd för Dagab.

Dagab kommer använda sig av Knapps FAST-lösning, Fully Automated Standard Tray Picking, i det nya distributionscentret. Det kommer bland annat bestå av palleterings- och staplingsmaskiner, plock- och ett lagringssystem. Skyttelrobotarna lagrar, buffrar och packar allt i butikspecifik ordning. Det gör att butikspersonalen får en smidig leverans där varorna ligger rätt utefter butikens layout.

– Fast-lösningen innebär en automation av hela processen. All hantering, plockning och packning sköts automatiskt, endast vid in- och utleveranser behövs mänsklig handpåläggning, vilket säkerställer en felfri orderhantering, säger Mikael Holmqvist, Managing Director på Knapp.

Dagab kommer också att använda sig av Knapps mjukvara, KiSoft, som ser till att automationslösningarna samarbetar för att på snabbast och smidigast sätt plocka ihop en beställning. Mjukvaran ser också till att de mest frekventa produkterna placeras på bäst platser i gångarna. Det effektiviserar processerna, vilket bidrar till att Dagab kommer att kunna hantera upp till 55 000 enheter per dag.

– Vi investerar löpande kraftigt i utvecklingen av våra lösningar. Det är därför extra härligt att få förnyat förtroende att leverera ytterligare en anläggning med världsledande teknik som hjälper Dagab att flytta fram positionerna, säger Mikael Holmqvist.

Lagret i Landskrona beräknas vara klart 2024 och sedan tidigare har Dagab använt lösningar från Knapp i distributionscentret i Jönköping som förser 600 butiker med färskvaror.