Swedavia kommenterar säkerheten på Stockholm Arlanda

Arkivbild

Swedavia arbetar kontinuerligt tillsammans med Polisen och övriga aktörer på flygplatsen för att säkerställa högsta möjliga säkerhet och välkomnar planerna på en översyn av säkerhetsprövningar och en förbättrad informationsdelning.

– Säkerheten är alltid av högsta prioritet för oss på Swedavia. Som resenär ska man känna sig trygg på våra flygplatser. Vi kan inte kommentera den underrättelserapport som media hänvisar till, som är hemlig, och inte heller uppgifterna i sig. Men samtal har pågått och pågår för att säkerställa högsta möjliga säkerhet på våra flygplatser. Det är ett arbete som kontinuerligt sker tillsammans med polisen och andra aktörer, säger Mats Paulsson, säkerhetsdirektör på Swedavia.

På samtliga av Swedavias flygplatser har all personal som arbetar på flygplatsernas behörighetsområde godkänts i en säkerhetsprövning. Det gäller även leverantörer och andra företag som har tillträde till området.

– Alla som arbetar inne på flygplatsområdet har genomgått en säkerhetsprövning och registerkontroll hos Transportsstyrelsen och Säkerhetspolisen. Om man efter granskning inte godkänns så får man helt enkelt inte jobba inne på flygplatsen, säger Mats Paulsson.

Personal på Swedavias flygplatser säkerhetskontrolleras dessutom dagligen då de passerar en säkerhetskontroll för att komma till behörighetsområdet på flygplatsen.

– Vi som företag är precis som samhället i övrigt, beroende av de registerkontroller och den information Säkerhetspolisen och andra myndigheter på området kan bistå oss med, säger Mats Paulsson.

Swedavia ser positivt på Polismyndigheten ambition att se över säkerhetsprövningar och en förbättrad informationsdelning mellan myndigheter och företag.