Click and collect-lösningar allt populärare

”Hämta var du vill,när du vill och hur du vill”. Foto: StrongPoint

Med alltmer e-handelsvana kunder och nya målgrupper kommer nya krav. ”Hämta var du vill,när du vill och hur du vill” är vad allt fler förväntar sig och hela 34% väljer idag att själva hämta sin nätmat via någon click and collect-lösning. Och 29 procent tycker att det viktigaste när man väljer nätmatsleverantör är att man själv får välja när man får eller kan hämta sin mat. Det framgår av en ny undersökning som YouGov tagit fram på uppdrag av shoptech-företaget StrongPoint.

Nätmaten fortsätter att växa och ökade 2018 med 26 procent jämfört med året innan enligt färska siffror från Handelns Utredningsinstitut, HUI. Enligt en ny undersökning gjord av YouGov på uppdrag av shoptech-företaget StrongPoint, uppger nu 10 procent av alla svenskar över 18 år att de regelbundet handlar mat på nätet. Av dessa får 62 procent hem sin mat med leverans, medan 34 procent begagnar sig av någon sorts click and collect-lösning, det vill säga att man beställer på nätet, men hämtar sin mat på annan plats vanligen i butik alternativt via drive thru eller i hämtskåpslösningar med kyl- och frysutrymmen i anslutning till butiken.

I takt med att nya målgrupper tar sig in på nätmatsmarknaden och svenskarna överlag blir mer e- handelsvana följer helt nya krav på bland annat snabbhet och att själv kunna styra sin tid. ”Hämta var du vill, när du vill och hur du vill” är vad allt fler förväntar sig. Enligt YouGov-undersökningen uppger 29 procent att möjligheten att själv få välja när man får eller kan hämta upp sin mat som ett av de viktigaste kriterierna vid val av nätmatsleverantör. Det är till och med viktigare än en snabb leverans.

– Click and collect som fenomen växer i detaljhandeln just nu. Vi får se hur det blir med nätmaten. Sverige ligger delvis efter övriga Europa när det gäller nätmat, bland annat för att vi från början vande konsumenterna vid att få maten hemlevererad. Dock är det långtifrån alla som är villiga att betala för hemleverans, vilket möjligen kan ha hindrat utvecklingen. Möjligen är click and collect en lösning på det, säger Erik Bergh, konsult och analytiker på HUI Research.

Att leveranser med användningen av digitala lås och boxar att kommer att öka ytterligare är alltfler nu övertygade om.

– Det är en tydlig trend att konsumenterna inte vill sitta hemma och invänta en leverans. Vi märker ett stort intresse från dagligvaruhandeln att öka flexibiliteten för konsument och flera av våra internationella hämtskåpskunder erbjuder till och med i princip att man kan hämta dygnet runt och dessutom ofta även på fler platser än i anslutning till butik till exempel vid större kontors- och bostadskomplex, kommenterar Sven Calissendorff, vd på StrongPoint Sverige.