Byggnationen av moderna och energieffektiva kyl & och frys lager med hög automationsgrad har tagit ordentlig fart på senare år. Runtom i landet har flertalet storskaliga projekt invigts och fler är på gång. Den expansiva marknadsutvecklingen har gjort att intresset för långsiktigt hållbara kyl & frys lager har ökat, även bland investerarna.
Text: Annika Wihlborg
Såväl privatpersoners som hotell- och restaurangsektorns ökade efterfrågan på frysta halvfabrikat som underlättar vardagen har bidragit till en generellt växande marknad för frysta livsmedel. Tendensen visar inga tecken på avmattning, snarare tvärtom. Samtidigt har såväl hyresgästernas som konsumenternas och logistikfastighetsbolagens krav på energieffektivitet ökat rejält, vilket innebär att många befintliga kyl& frys lager runtom i landet behöver ersättas med yteffektiva, miljöanpassade och ofta även centraliserade anläggningar som svarar upp till såväl dagens som morgondagens krav.
En viktig drivkraft bakom många av de kyl & och frys lager som byggts och planeras är behovet av att minimera transportsträckorna och komma närmare slutkunden. Tidigare fokuserade hyresgästerna i första hand på kvadratmeterkostnaden för att hyra en kyl- och frysanläggning. Nu analyserar man i stället driftkostnaden per kvadratmeter.
Snabb och innovativ teknikutveckling
–Utvecklingen inom automatiserade lagerlösningar och energieffektiva fastigheter går snabbt, på senare år har vi sett många innovativa energisnåla kylsystem, effektivare isoleringslösningar samt värmeåtervinningslösningar som är kopplade till solceller och energilager. Även AI-teknologi har bidragit till teknikutvecklingen, bland annat via luftslussar som öppnas och stängs baserat på historiska användarmönster. Den ökade efterfrågan på kyl- och frysanläggningar bidrar definitivt till att driva på den tekniska utvecklingen med ännu fler automatiserade och energieffektiva lösningar, säger Adam Ljungviken, affärs- och projektchef på logistikfastighetsbolaget Catena.
Många faktorer att ta hänsyn till
Att projektera och bygga kyl & frys lager är betydligt mer komplext än att bygga traditionella logistikfastigheter. Betydligt fler faktorer att ta hänsyn till, exempelvis hygienkrav samt att säkerställa en effektiv övergång mellan kyl- och fryszonerna och de tempererade zonerna i en och samma fastighet. Risken för kondens, ytbildning och frostskador behöver analyseras och förebyggas och behovet av mer isolering, specialportar, slussar, kylsystem och reservkraftsystem bidrar till högre byggkostnader. Samtidigt är logistikfastighetsbolagens intresse för den här typen av logistikprojekt generellt sett högt.
Skärpta regulatoriska och energimässiga krav
Det finns många kyl &frys lager runtom i landet som har tangerat eller befinner sig i slutet av sin livslängd. Det bidrar till att Adam Ljungviken tror på en fortsatt hög efterfrågan på moderna och hållbara kyl & och fryslager, även under de kommande åren. Han tror att de strikta energikraven kommer att bli ännu tuffare framöver. Dessutom kommer de regulatoriska kraven från myndigheter och andra instanser att ställa högre krav på kyl- och fryslagrens utformning och samlade energiförbrukning.
–Anläggningarna kommer sannolikt även fortsättningsvis att byggas med en tydlig inriktning mot hållbarhet och teknologisk innovation på strategiska platser runtom i landet. När det gäller hanteringen av kylda och frysta livsmedel bidrar en hög automationsgrad till ett minskat matsvinn. Smarta lösningar gör helt enkelt att livsmedlen hinner distribueras innan de blivit för gamla. En ökad automationsgrad förbättrar spårbarheten och möjligheten att följa upp avvikelser, säger Adam Ljungviken.