Kraftig tillväxt för Heart Aerospace i Göteborg

2025 räknar Heart Aerospace med 500 anställda vid Gateway Säve. Foto: Heart Aerospace

Heart Aerospace bygger upp en helt ny industri, expanderar kraftigt vid Säve flygplats och siktar på att bli först att leverera eldrivna regionalflygplan till ledande flygbolag världen över.

Bolaget startade för tre år sedan, och nu jobbar 130 personer från 23 länder med att utveckla den första modellen, ES-30, för upp till 30 passagerare. Över 300 plan är förbeställda och tingade av väletablerade flygbolag som United Airlines, Air Canada och SAS.

Heart Aerospaces tillväxtresa har bara börjat. Redan 2025 räknar man med 500 anställda i Göteborg, inom utveckling, test och kommersialisering. Tre år senare, 2028, ska det första planet levereras till kund från Säves nya slutmonteringshall för elflygplan. Fabriken ska ha kapacitet att leverera 120 plan per år. Då kommer ytterligare några hundra vara sysselsatta på Heart Aerospace nya campus som man har valt att kalla Northern Runway.

Att döma av uppbackningen från investerare och kunder finns en utbredd vilja och övertygelse om att Heart Aerospace kommer att lyckas, och därigenom bli drivande i elektrifieringen av flyget. Själv uttrycker Anders Forslund sig så här: ”Med Northern Runway kommer vi att göra elektriska flygresor till verklighet och bevara flygandet för framtida generationer.”

– Heart Aerospaces expansion bidrar med en viktig pusselbit i energiomställningen och miljöarbetet inom transportsystemet och kompletterar regionens kunnande inom väg- och vattenburna transporter på ett mycket intressant sätt, säger Anne Piegsa, processledare elektrifierat transportsystem vid Business Region Göteborg.

Göteborg ökar sin förmåga att driva utvecklingen ytterligare. Förväntningarna växer till och med på att Göteborg tar en ledande roll i den gröna omställningen.

– Ja, det stärker regionens position både lokalt och globalt som en viktig pådrivande kraft inom hållbar utveckling, speciellt kopplad till vårt exceptionellt starka ekosystem runt elektrifierade transporter, säger Anne Piegsa. 

Utvecklingen kring Heart Aerospace kommer också ha betydelse kompetensmässigt, bortom den egna branschen, och skapa sysselsättning i andra branscher.

– Tillverkning av flygplan tillhör det mest tekniskt krävande inom ingenjörskonsten, det är avancerad teknik både mjukvarumässigt och i mer traditionell mening. Heart Aerospace expansion i Göteborg betyder därför mycket för utveckling av hela techsektorn i regionen och kommer förhoppningsvis leda till fler företagsetableringar framöver, säger Kent Jellmund, etableringsrådgivare ICT, Business Region Göteborg.

Det strategiska värdet gör att Göteborgs Stad har fullt fokus på att stödja inte bara Heart Aerospaces expansion utan hela ekosystemet som just nu växer fram inom elektromobilitet. Business Region Göteborgs har tillsatt Björn Gustafsson som projektledare för etableringen.

– Det är glädjande att expansionsbeslutet har tagits nu, och är så pass tydligt. Vi håller på att formera en koordineringsfunktion för att stötta och hjälpa till på olika sätt, och få leveranserna från Göteborgs stad på plats så tidplaner kan hållas. Det gäller allt från framtagande av detaljplaner till försörjning av VA-kapacitet, el och infrastruktur till först prototyptillverkning, utvecklingskontor och test, och lite senare även fullskalig produktion. Kompetensförsörjning är naturligtvis centralt. Där har vi en extraordinär resurs att stötta med i form av International house på Järntorget, säger Björn Gustafsson.

– För att ytterligare stärka verksamheterna vid just Gateway Säve tar vi, tillsammans med Västra Götalandsregionen, fram en plan för att etablera en öppen innovationsmiljö kopplad till elektrifiering och elflyg.