GDL expanderar i Linköping

GDL har vuxit till att bli en väletablerad logistik- och transportpartner i regionen. Foto: GDL

Under 2021 växte GDL Linköping ur sina lokaler och tog över hela den fastighet som verksamheten bedrivits i sedan start. Men strax därefter var det tydligt att det inte skulle räcka. Nu tar GDL över ytterligare 2 000 kvadratmeter i grannfastigheten samtidigt som man bygger en ny frys på 440 kvadratmeter .

2010 köpte GDL den lokala föreningen Östgötafrakt med ambitionen att etablera sig i Östergötland med omnejd. Genom strategisk affärsutveckling har GDL successivt knutit till sig uppdrag på uppdrag och utökat sin kundbas. Med distribution i hela Östergötland, norra Småland, södra Sörmland och södra Närke kommer cirka 80–100 lastbilar in för på- och avlastning på terminalen i Linköping.

– Det har varit en fantastisk resa som vi är mycket stolta över. Sedan uppköpet 2010 har GDL vuxit till att bli en väletablerad logistik- och transportpartner i regionen, säger Fredrik Malmström, produktionschef på GDL Linköping.

I takt med fler uppdrag har GDL Linköping vuxit ur sina lokaler. 2016 omfattade terminalen 300 kvm och inom kort har den vuxit till 6 000 kvadratmeter – en tjugofaldig ökning på sex år. Dessutom utökar man frysutrymmet från 60 till hela 440 kvadratmeter .

Idag är det transporter inom livsmedel, dagligvaruhandel och dryck som GDL Linköping bedriver i störst utsträckning. Sedan 2018 kör man även samordnad varudistribution för Linköpings kommun – ett uppdrag som kräver mycket yta.

– Kommunal samdistribution innebär att kommunens leverantörer kör sitt gods till oss och att vi sedan levererar det till kommunens olika verksamheter med ett och samma fordon. Det innebär en hel del samordning och yta för att hantera godset men det är ett utmärkt sätt för att minska det totala antalet leveranser och fordonskilometer och därmed klimatavtrycket, säger Fredrik Malmström.