Heart Aerospace prisat för elflyg

Anders Forslund, vd Heart Aerospace siktar på att bli den första aktören i kommersiell trafik för elflyg. Foto: Göteborgs Näringslivsgrupp

Årets vinnare av Göteborgs Companipris, elflygbolaget Heart Aerospace, vill revolutionera branschen genom att bygga eldrivna passagerarflygplan för regionala transporter.

− Vi är extremt stolta och hedrade att bli tilldelade det här priset. Det har varit en fantastisk resa för oss - vårt företag har sin grund i Göteborgs ekosystem för elektrifiering, och det känns väldigt roligt att vårt arbete blir uppmärksammat med Göteborgs Companipris, säger Ander Forslund, vd Heart Aerospace.

2026 siktar Heart Aerospace på att vara den första aktören i kommersiell trafik för elflyg. Tillverkningen av ES-19, bolagets första elflygplan, görs på batteri som räcker upp till 400 kilometer, en vanlig sträcka för inrikesresor i Sverige men också andra länder som Norge och USA.

− På tre år har Heart Aerospace gått från två grundare till 100 anställda och lyckats kamma hem beställningar på elflyg från United Airlines, Finnair och BRA flyg. En mycket imponerande och inspirerande bolagsresa som säkerställer hållbara privata resor framöver! Företaget är banbrytande och sätter Göteborg på kartan, viktiga delar som Göteborgs Companipris vill uppmärksamma, säger Kristin Mari Riera, projektledare Näringslivsgruppen Göteborg & Co.

Företagsidén föddes för några år sedan när vd och grundare Anders Forslund, som då var forskare på Chalmers startade ett forskningsprojekt tillsammans med bland annat Vinnova. Anders inspirerades av Norges regionala flygnät och en modig vision om att elektrifiera det senast 2040.

I början av 2020 fick Anders och hans fru och medgrundare Klara Andreasson möjlighet att delta i en av världens ledande och mest kända startupacceleratorer, Y Combinator i Silicon Valley. Där öppnades dörrarna till finansiering från riskkapitalister både i USA och i Sverige. Men det stora genombrottet kom när Bill Gates klimatfond Breakthrough Energy Ventures fick upp ögonen för Göteborgsföretaget.

Heart Aerospace som föddes i Göteborg finns kvar i Säve och trots internationell succé tycker Anders att det är viktigt att behålla sina rötter i hemorten.

− Göteborg har blivit en hubb i världsklass för elektrifiering av transporter. Vi bygger bilar, lastbilar, båtar och nu också flygplan. Den grundläggande tekniken är densamma för alla dessa transportslag, och vi gynnas alla av det ekosystem som byggts upp.