TX Logistik utökar sin intermodala förbindelse mellan Tyskland och Sverige

Upp till 38 trailers kan lastas i ett tåg. Foto: TX Logistik

TX Logistik ökar frekvensen för sin intermodala förbindelse mellan Nedre Rhen och Sverige med två turer. Från och med sommaren kör järnvägslogistikföretaget, som ingår i Mercitalia Group, fem gånger i veckan från Kaldenkirchen i Nordrhein-Westfalen till Malmö och tillbaka. Transporterna kommer främst att vara trailers lastade med gods av alla slag.

Railterminalen i Kaldenkirchen ligger bara några hundra meter från den tysk-holländska gränsen och ligger centralt i triangeln mellan Venlo, Düsseldorf och storstadsområdet Rhen-Ruhr. Enligt TX Logistik finns det en fortsatt efterfrågan på godstransporter på järnväg i denna ekonomiskt viktiga region, liksom i den skandinaviska regionen. Det faktum att förbindelsen Kaldenkirchen-Malmö kunde utökas bara nio månader efter lanseringen visar att denna korridor är viktig för utbytet av varor mellan västra och norra Europa.

På hela sträckan produceras alla tjänster av TX under egen ledning - med egna lokförare och egen utrustning. Rutten går från Kaldenkirchen via Padborg och Köpenhamn till CMP-terminalen i Malmö. Vid den tysk-danska gränsen i Padborg byts lokförare och det svenska dotterbolaget TX Logistik tar över där. På sträckan över Stora Bält och Öresundsbron används speciellt utrustade fleroperationslok, vilket TX är ett av få företag som har i sin flotta.

Nu har TX Logistik tillstånd från den danska tillsynsmyndigheten att använda Stora Bält-bron för trailertransporter efter att den var stängd för alla transporter av trailers från januari. TX Logistik certifierades alla officiella krav för säker transport av lastbilstrailers på järnväg.

Upp till 38 trailers kan lastas i ett tåg - något som leder till betydande besparingar i koldioxidutsläpp. Förutom de två nya sträckorna fortsätter TX Logistik att betjäna terminalen i Eskilstuna med transporter tre gånger i veckan från Malmö. TX Logistik kompletterar alltså det inhemska nätet med den nationella linjen mellan Trelleborg, Malmö och Eskilstuna, som för närvarande kör sju turer per vecka.