Castellum utvecklar logistik- och verksamhetslokaler på Gateway Säve

Gateway Säve ska bli ett ledande logistiknav i Skandinavien. Foto: Castellum

Med närheten till Nordens största hamn och tillgång till stora testytor för framtidens fossilfria fordon på marken och i luften har området kring Säve flygplats enorma utvecklingsmöjligheter. Därför har Castellum nu valt att kalla området för Gateway Säve.

– Med ett mer internationellt gångbart namn vill vi locka både nationella och internationella aktörer inom mobilitet och logistik, säger Ulf Östermark, utvecklingschef för Gateway Säve.

Med sina tre miljoner kvadratmeter motsvarar området över 450 fotbollsplaner. Här ska Castellum utveckla både logistik- och verksamhetslokaler och testytor för fossilfria och självkörande fordon i luften och på marken. Redan i höst tas första spadtaget för Sveriges största forskningsanläggning för el- och laddfordon, den nationella testbäddsanläggningen SEEL. Flera etablerade tungviktare i svensk fordonsindustri finns redan på plats, sida vid sida med innovatörer som Heart Aerospace, som utvecklar världens första eldrivna passagerarflyg. 

– Det känns naturligt att ge området ett namn som speglar Castellums vision om platsen. Vi ser framtidens Gateway Säve som platsen där världsledande utveckling av hållbar logistik och mobilitet blir till verklighet, säger Mariette Hilmersson, vd, Castellum Region Väst. 

Förutom hållbar mobilitet pågår utvecklingen av Gateway Säve som ett ledande logistiknav i Skandinavien. Bland annat undersöks möjligheterna att låta aktörer samnyttja resurser som yta och fordon inom området. På så sätt kan till exempel e-handeln klara volymtoppar som julhandeln, och slipper överdimensionera sina logistikytor under resten av året.