Coronatester flygs in från Tyskland

Jönköping Airport HUB för transport av Coronatester. Foto: Jönköping Airport

Jönköping Airport har blivit en HUB för södra Sverige och transporter av Coronatester. är laboratorieföretaget Eurofins som flyger Coronatester från Jönköping till tyska Augsburg. Avgångarna sker tidig morgon, tisdag till söndag och beräknas pågå så länge det finns ett behov. Anledningen till varför man flyger tester ut ur Sverige förklaras av Henrik Jonsson, vd för Eurofins Food & Feed Testing Sweden i en kommentar:

– Det har varit brist på laboratoriekapacitet för Coronatester under en längre tid i Sverige under den pågående pandemin och vi såg då möjligheten att hjälpa Sverige ur krisen genom att erbjuda analyskapacitet från ett av våra laboratorier i Europa som utför Covid-19 analyser i mycket stor skala. Med detta volymtillskott kan vi dubbla den totala analyskapaciteten för Sverige och det känns fantastiskt!

Coronatesterna samlas in och ankommer till Jönköping med bil varje natt från Stockholm, Göteborg och Malmö. Jönköping Airports geografiska läge och erfarenhet från att regelbundet hantera fraktflyg nämner flygplatsens Marknadschef, Henrik Älverdal som bakomliggande faktorer till varför man nu hanterar dessa avgångar.

– Dels det, men också att vi har fortsatt att vara en öppen flygplats med verksamheten igång och med i princip oförändrad kapacitet sedan pandemins utbrott. Här får vi ännu en bekräftelse på den samhällsnytta Jönköping Airport bidrar med. Inte minst i dessa tider har det blivit extra tydligt vad en fungerande infrastruktur har för betydelse, utvecklar Henrik.