Klimat-Transport erbjuder klimatneutrala transportlösningar

Klimat-Transports terminal i Helsingborg, en av Sveriges första klimatpositiva. Foto: Tempcon

Tempcon Groups dotterbolag Klimat-Transport har nu en av Sveriges första klimatpositiva lager- och terminalbyggnader i sin anläggning i Helsingborg. Det här är ett stort och viktigt steg för bolagets och Tempconkoncernens långsiktiga hållbarhetsarbete. Det sista steget för att bli klimatpositiva var enkelt men vägen dit har varit lång.

Resan påbörjades redan 2015 då arbetet med att miljöcertifiera verksamheten inleddes. I samband med det arbetet la man upp en medveten strategi för att i en inte allt för avlägsen framtid bli klimatpositiva. Några viktiga steg på vägen har varit: 2017, all belysning byts till LED på den ca 7000 m2 stora terminalen. Samtidigt tecknar man avtal om EPD-certifierad el som kommer från 100 % vattenkraft. 2018, alla tjänstebilar byts ut till 100 % elektriska fordon.
2019, bolaget investerar i en av Helsingborgs största solpanelsparker som placeras på terminalens tak.

Anläggningen täcker en yta av 3000 m2 och levererar mer än 245 000 KWh per år. 2020, Klimat-Transports terminal i Helsingborg är nu väldigt nära att vara klimatneutral, men för att nå hela vägen fram till att bli klimatpositiv inleder man ett samarbete med The Forest Solution för att binda den sista mängden CO2 för att nå sitt mål.

– För oss på Klimat-Transport har detta varit en självklar och naturlig väg att gå, säger Tobias Lundberg, affärsutvecklare på Klimat-Transport och ansvarig för hållbarhet och kommunikation på koncernnivå. Även om det har varit mycket jobb utmed vägen så känns det fantastiskt bra nu när vi är i mål. Nästa steg för oss, fortsätter Lundberg, är nu att erbjuda marknaden möjligheten till klimatneutrala transportlösningar.