Transdev elektrifierar 34 busslinjer i Göteborg

Västtrafik har högt uppsatta miljömål. Foto: Västtrafik

Nu kommer Västtrafik att sätta in cirka 150 elbussar i trafik. Satsningen gör Västsverige störst i Norden på elbussar. Totalt kommer 34 linjer i Göteborg, Mölndal och Partille att bli helt och hållet elektrifierade. De nya bussarna kommer köra i flera olika områden i Göteborg, Mölndal och Partille.

– Det här är en historiskt stor satsning. Människorna som bor i Göteborg, Mölndal och Partille kommer märka att det blir mindre buller från bussarna samtidigt som utsläppen också minskar, säger Hanna Björk, hållbarhetschef på Västtrafik.

Storsatsningen på elektrifiering inleddes förra året då 60 elbussar sattes i trafik på flera olika orter i regionen. Den första elfärjan, Elvy, sjösattes också i Göteborg. Västtrafik har som mål att alla stadstrafik i regionen ska vara eldriven till år 2030.

– Vi har högt uppsatta miljömål och under kommande åren kommer vi att sätta in många nya elbussar både i Göteborg och övriga regionen. Det är en stor utmaning men det gör att vi kan bygga mer hållbara städer som är bättre att bo och leva i, säger Hanna Björk.

Förberedelserna för de nya bussarna är i full gång. Just nu byggs det nya laddstolpar på 13 olika platser samt att tra depåer byggs om för att hantera den nya elektrifierade trafiken. Det är Volvo som tillverkar bussarna och de kommer att köras av Västtrafiks partnerbolag Transdev.