Bussar har ersatt tågtrafiken mellan Malmö och Lund

80 ersättningsbussar har rullat mellan Malmö och Lund under tågstoppet. Foto: Skånetrafiken

Under tågstoppet har det rullat ungefär 80 ersättningsbussar mellan Malmö och Lund och ett 40-tal personer från Skånetrafiken och andra aktörer har funnits på plats ute i trafiken för att hjälpa resenärerna att hitta rätt. Dessutom har regionbusstrafiken till och från Lund förstärkts med cirka 20 bussar.

–Vi kan konstatera att trafiken har fungerat bra fastän tusentals pendlare behövt åka buss istället för tåg mellan Malmö och Lund. Vi har knappt fått några rapporter om trängsel på ersättningsbussarna. Många har lyssnat på våra uppmaningar om att undvika rusningstid eller resa på andra sätt, säger Mats Ohlson, affärsutvecklare på Skånetrafiken.

Planeringen av tågstoppet har pågått i ungefär ett år och har berört både Skånetrafiken, Trafikverket och flera kommuner. Under stoppet har 100 personer jobbat dygnet runt för att koppla in de tillfälliga spåren.

Cirka 460 tåg per dygn passerar på sträckan mellan Malmö och Lund. Under normala förhållanden är det upp till 60 000 människor som förflyttar sig på sträckan varje dygn. Under rusningstid reser cirka 7 000 personer i timmen med tåg.