Jönköping Airport håller sin gräsrullbana öppen

Banan hålls öppen av Husqvarnas autonoma hybridklippare. Foto: Jönköping Airport

Från och med i år håller Jönköping Airport sin gräsrullbana öppen med Husqvarnas hjälp. Gräset på banan kommer nämligen klippas av Husqvarnas innovativa autonoma hybridklippare. Eller enklare uttryckt, en satellitstyrd gräsklippare utrustad med stort klippaggregat.

Fördelarna för de båda parterna är flera. För flygplatsen innebär det ökad flygsäkerhet genom ökad separation mellan markpersonal och flygplan, men också att man kan lägga resurserna på andra delar i verksamheten. Även flygskolan och flygklubben får ett bra alternativ till den asfalterade rullbanan, i synnerhet när det råder västliga vindar. Samtidigt innebär samarbetet att Husqvarna får en lokal testarena och ett lokalt showroom med möjlighet att testa, utveckla och visa upp sin nya produkt.

– Det känns verkligen inspirerande och spännande att få vara delaktig i Husqvarnas satsning på autonoma system. Jönköping Airport är en perfekt testarena för ”morgondagens” gräsklippare, stora gräsytor som hela tiden måste hållas efter och dessutom ett inhägnat och bevakat område gör flygplatsen till en utmärkt miljö att prova nya produkter på, säger Rony Forsberg, vd för Jönköping Airport.