DB Schenker reducerar koldioxidutsläppen med 97 procent

Tåget och sjöfrakt är en miljöeffektiv transportlösning. Foto: DB Schenker

När gods kommer från hela världen med sjötransport till Göteborg lastas alla containrar på tåget, Skaraborg Eco Shuttle, och går vidare till Falköping. Där lastas allt om till lastbil för transport vidare till kunden. Eller i motsatt riktning för export ut i världen. Tåget, i kombination med sjöfrakt är, en effektiv lösning för många. Hela transportkedjan från hamnen till Skara är klimatneutral och har ett elektrifierat lok som går på grön el.

Med Skaraborg Eco Shuttle reduceras koldioxidutsläppen med 97 procent jämfört med en vägtransport på samma sträcka. Resterande tre procent klimatkompenseras för alla DB Schenkers kunder som fraktar gods på den sträckan.

– De återstående tre procenten klimatkompenserar vi för att göra Skaraborg Eco Shuttle helt klimatneutral. Pengarna investeras i ett jordbruksprojekt i Rajahstan i Indien. Där man av skörderester från senapsplantor skapar miljövänlig energi, skapar arbetstillfällen och ett starkare lokalsamhälle, säger Joakim Eriksson, Vertical Market Manager på DB Schenker.

För att möta ökad efterfrågan har vi periodvis utökat antalet avgångar från 5 till 8 avgångar per vecka. Sedan årsskiftet lastar Schenker även sjöexportgods på terminalen i Falköping för vidare transport med Skaraborg Eco Shuttle till Göteborg och vidare ut i världen.