Skellefteå buss tar trafikområdet nordvästra Skellefteå

Skellefteå buss investerar i tio nya bussar. Foto: Skellefteå buss

Skellefteå buss vinner upphandlingen av trafikområdet nordvästra Skellefteå. Det medför en investering av tio nya bussar, varav sju drivs på biogas och tre på HVO miljödiesel.

– Vi rustar oss ytterligare vår strävan efter att nå vårt mål med en fossilfri fordonsflotta 2030, säger Kristoffer Hedenström, trafikchef på Skellefteå buss.

Länstrafiken sköter upphandlingen av kollektivtrafik i Skellefteå kommun utanför stadstrafiken. Nu står det klart att Skellefteå buss vinner avtalet för de kommande tio åren i den aktuella upphandlingen för trafikområdet nordvästra Skellefteå, som rör de norra delarna av kommunen mot Byske och Fällfors.

I upphandlingen lämnades specifika krav på fordon och drivmedel, som Skellefteå buss möter med de sju biogasbussarna av märket Iveco och tre bussar av märket Scania som ska drivas på HVO miljödiesel.

– Biogas är ett drivmedel som fungerar väldigt bra för oss. Vi har redan ett 30-tal biogasbussar som tankas i depå på natten och det är väldigt praktiskt. HVO är ett fossilfritt drivmedel som även blandas in i vanlig diesel för att minska utsläppen från dieselfordon, säger Kristoffer Hedenström.

I upphandlingen av bussarna har det varit viktigt för Skellefteå buss att tillgodose alla krav på tillgänglighet och att hitta bussar som ger en god arbetsmiljö för föraren. Dessutom har Skellefteå buss säkerställt alla delar i avtalen med leverantörerna.

– Vi har skaffat oss erfarenhet av tidigare upphandlingar. Vi ställer höga krav på hur leverantörerna ska hantera eventuella problem som uppstår efter leverans, säger Kristoffer Hedenström.

De nya bussarna levereras till Skellefteå för att gå i trafik i början av 2021. Bussarna som därmed ersätts på de aktuella linjerna kommer tills vidare att förstärka Skellefteå buss reservflotta.

– Med fler bussar att tillgå blir det lättare för oss att omhänderta den ökade trafikvolym vi ser framför oss att vi ska erbjuda i ett växande Skellefteå, säger Kristoffer Hedenström.