SydGrönt skapar egen logistikorganisation

SydGrönt värnar om miljön. Foto: SydGrönt

Genom dotterbolaget SydLog, sköter SydGrönt transporterna för sina odlare. Förutom egna leveranser mellan odlare, lager och kund transporterar SydGrönt också för externa kunders räkning andra dagligvaruprodukter i syfte att optimera logistiken och köra med fulla lastbilar. 

SydGrönts odlare finns i Skåne, södra Halland och Blekinge. I Sverige ökade, enligt rapport från Trafikverket, lastbilstrafiken på det svenska vägnätet med knappt tre procent under 2018. Det motsvarar ökade utsläpp av växthusgaser med cirka 120 000 ton. För att nå Sveriges klimatmål om att minska utsläpp av växthusgaser från trafiken med 70 procent behöver utsläppen fortsättningsvis minska med åtta procent per år, varje år, fram till 2030.

I och med SydGrönts egen logistikorganisation och transport, via SydLog, tar SydGrönt ansvar hela vägen till frukt- och grönt disken i butik.  Med transportplanering arbetar SydGrönt konsekvent på att optimera med effektivísera flödet och fyllnadsgrad.

SydLog har i stort en modern bilpark med 55 bilar, varav 25 av dessa är klassade med Euroklass 6. Vid köp av nya fordon ställes bland annat krav på miljövänlighet/euronorm. SydLog utbildar sina chaufförer i miljövänlig körning, och har en begränsad maxhastigheten till 83 km per timme för mer miljövänlig bränsleförbrukning.