Martin & Servera satsar på biogas

Simon Sjöberg och transportledare Marcus Stockberg vid den senast levererade biogasbilen som kör ut varor från Martin & Servera i Norrköping. Foto: Martin & Servera

Distribution med lastbil är en del av Martin & Serveras verksamhet. 500 bilar kör dagligen ut varor till Martin & Serveras kunder. Arbetet för att minska verksamhetens miljöpåverkan får alltså stor effekt i Sveriges kommuner. Som ett steg på vägen mot mer hållbara leveranser, investerar Martin & Servera Logistik nu i fler biogasbilar i snabb takt.

– Vid 2019 års början fanns några få biogasbilar i verksamheten. Innan året är över har antalet ökat till ett tjugotal, berättar Håkan Ekmyr, transportchef på Martin & Servera Logistik.

Som en del av det långsiktiga hållbarhetsarbetet arbetar Martin & Servera dagligen med att effektivisera användningen av energi och resurser. Det kan handla om att öka fyllnadsgraden i bilarna, så att alla bilar som lämnar företagets lastkajer är helt fullastade. En annan viktig åtgärd är ruttplaneringen – företagets transportplanerare har alltid målsättningen ”så få körda kilometer som möjligt” framför ögonen.

– Vi lägger också en del tid och pengar på att utvärdera och testa ny teknik som kan ge oss en mer hållbar fordonsflotta, säger Håkan Ekmyr. Biogasbilarna har vi testat i verksamheten och i och med att antalet tankställen för biogas byggs ut över landet, kan vi nu börja använda de här bilarna fullt ut i verksamheten.

Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet, på uppdrag av Regeringen, har inneburit att Martin & Servera kunnat snabba på investeringarna i biogasbilar. Inför 2020 planeras investeringar i ytterligare bilar, så att när 2020 går mot sitt slut drivs 40-50 bilar i Martin & Serveras fordonsflotta på biogas.