NTEX går in för biogas

Jan Lundberg, vd NTEX Inrikes, Josef Hansson Lastbilssäljare på Volvo Truck Center, Erik Fromell, Business Development Manager Gasum och Clas Westling, Sales Manager på Gasum. Foto: NTEX

I nära samarbete med Gasum och Volvo Lastvagnar tar NTEX nu nästa steg mot minskade koldioxidutsläpp när man nu rullar ut fyra gasdrivna dragbilar.

– NTEX undersöker hela tiden olika sätt att ta en framskjuten position i den klimatomställning som pågår. I en livscykel minskar biogasdrivna dragbilar koldioxidutsläppen med ungefär 1 980 ton i jämförelse med att köra på diesel, så det är helt klart ett steg i rätt riktning, säger Thomas Ström, NTEX, vd och grundare.

Med en räckvidd på 70 mil kommer de två av de fyra nya gasdrivna dragbilarna att rulla mellan Göteborg och Stockholm för NTEX Inrikes. Biogas innebär mer prisvärd drift och påtaglig klimatnytta för NTEX kunder.

– Det är väldigt glädjande att NTEX tar det här steget. Genom att man tankar 100 procent biogas används samma koldioxid om och om igen. Vi har en infrastruktur av tankstationer så NTEX kan i framtiden dessutom köra bilarna runt hela Skandinavien, säger Claes Westling, Sales Manager på Gasum.

Även Volvo Lastvagnar ser flera betydande fördelar med satsningen. Josef Hansson Lastbilssäljare på Volvo Truck Center, lovordar NTEX beslut och förutspår en ljus framtiden för biogas:

– Vi är stolta över att kunna bidra till en snabbare övergång till hållbara transporter tillsammans med NTEX. Med flytande biogas i tanken blir transporterna fossilfria, samtidigt som prestandan är oförändrad, säger Josef.

Bolagets lastbilar körs sedan ett antal år med HVO-diesel och tidigare i år investerade bolaget i sin första eldrivna lastbil. Fler samarbeten och initiativ diskuteras och kan bli aktuella för NTEX. Lastbilen kommer att tankas på Gasums stationer och tankkortet är låst till flytande biogas, vilken tillverkas av biologiskt nedbrytbart avfall och är 100 procent förnybart.