Cirka 20 år av realiserade och uppfyllda framtidsvisioner har inte bara gjort järnvägen modernare, utan även betydligt känsligare för fel, rapporterar Finlands Radio.
Elektrifieringen av kustbanan Helsingfors-Åbo avslutades 1995 och Pendolinotågen gjorde entré. Elektrifiering pågick på flera andra banavsnitt och nya ellok levererades från Schweiz. VR hade omvandlats till ett aktiebolag och började göra sig av med omodern, slutkörd tågmateriel i allt snabbare takt.
20 år senare är förändringarna tydliga. Nästan halva Finlands järnvägsnät är elektrifierat och alla viktigare banavsnitt har moderna säkerhetssystem som ska förhindra olyckor. På hela sträckan Helsingfors-Tammerfors-Seinäjoki är hastighetsbegränsningen 200 km/h och passagerartågen ska kunna hålla lika hög fart vidare till Uleåborg år 2017.
Moderna system sparar personal. Ett tiotal personer styr och övervakar dygnet runt tågtrafiken i södra Finland. De avgör i sista hand när ett tåg kommer fram. Från Helsingfors till Nystad i väster, Riihimäki i norr och Sköldvik i öster. Liknande centraler finns i Kouvola, Tammerfors, Seinäjoki, Uleåborg, Pieksämäki och Joensuu. Om ett bestämt tåg stannar mitt i ingenstans och konduktören meddelar något fel så kan felet spåras till någon av dessa centraler, såvida inte tågets egna säkerhetssystem är ur spel.
Det här jobbet sköttes tidigare av hundratals stationsinspektörer, växelkarlar och tågklarerare. Sådana fanns på varje större station, från Hangö till Kemijärvi. Både på kustbanan och på stambanan norrut var flera stationer bemannade ännu i början av 1990-talet.
Ibland handlade det om en slocknad ljussignal, en växel som hakar upp sig eller ett banavsnitt som plötsligt blir strömlöst. Under rusningstid utnyttjas bankapaciteten ofta till det yttersta, och då kan det vara svårt för personalen att snabbt verkställa en fungerande plan B.
Enligt Finlands Radio kan en tredje del alla förseningar som sker skyllas på landets ledande järnvägsbolag VR. När det handlar om missar i personalkoordinering eller vagnar och lok som är trasiga då tar VR på sig skulden. Ett annat problem som har med VR att göra är dörrar som inte kan stängas på grund av snö.
De stora framtidsprojekten har onekligen fått vissa oönskade följder. Visst är tågen snabbare, modernare och bekvämare än förr, med luftkonditionering, trådlöst internet och plats för barnvagnar och cyklar. Sovvagnarna har till och med dusch. Men biljettpriserna har stigit och flera mindre stationer har bommats igen. Ett elektrifierat banavsnitt är i sig mer sårbart just eftersom tågen är beroende av el. Tågtrafiken kan lamslås av ett fallande träd som sliter ner en luftledning. Ett strömlöst tåg kan dessutom få vänta länge på bogsering.
Ett elavbrott eller tekniskt fel i säkerhetssystemen kan fördröja eller stoppa tågen och ställa till det för tusentals resenärer. I Finlands huvudstadsregion och i dess närtrafik är det så tätt mellan avgångarna att också små förseningar kan skapa en domino-effekt och försena flera tåg.
Källor: VR och Finlands Radio