1959, lämnade den första gaffeltrucken, tillverkad av Linde Material Handling, produktionshallen i Aschaffenburg. 55 år senare - den 29 augusti 2014 firade trucktillverkaren Linde en speciell dag vid sin huvudanläggning: Personal på produktionslinjen har monterat sin 750000:e truck - en elektrisk motviktstruck med en lastkapacitet på fem ton.
Den framtida ägaren av trucken är BMW Group, som kommer att använda Linde E50-utrustad med hytt, värmesystem, BlueSpot och 2,30 meter långa gafflar - för lastning och lossning av lastbilar i sin komponentfabrik i Wackersdorf, Upper Palatinate, Tyskland. Med en lastkapacitet på fem ton, är jubileumstrucken en del av det nuvarande utbudet av Linde modeller utrustade med en elektrisk drift och de används inte bara inom fordonsindustrin. De är också lämpliga inom livsmedelsindustrin, bygg-materialhandeln och kemikalieindustrin. Dess speciella egenskaper är de dubbla motorframhjulsdrift, kombistyraxeln, den kompakta drivaxeln med integrerade kraftmoduler som kopplas via fjäderarmar, liksom antisladdsystem som standard och den automatiska handbromsen. Tillsammans med tre olika utgångsmoduler och tillval högfrekvent inbyggd laddare, är truckarna effektiva, ekonomiska och bekväma.
Den första truckmodellen som byggdes i Aschaffenburg och kom ut på marknaden var Hubtrac – föregångaren till alla Linde truckar. Till att börja med var det ett ganska blygsamt antal som produceras, då det uppgick till endast ett par hundra truckar de första åren - varav ungefär en femtedel såldes utanför Tyskland. Men efterfrågan ökade år efter år. Truckmodellen, som drevs med en dieselmotor och hade en lastkapacitet på 2-2,5 ton, blev mycket populär på grund av dess exakta, effektiva hydrostatiska växellåda med dubbla pedaler och de centralt placerade styrspakarna.
1970 - ett år efter att företagsledningen helt hade lagt ner produktionen av traktorer producerades över 2000 truckar varje år. Tillväxten accelererade sedan i början av 1970-talet när de första elektriska motviktstruckarna läggs till produktionsprogrammet.
Under de följande åren utökades modellprogrammet ytterligare. År 1982 bestod utbudet av dieseltruckar av fyra olika serier, med modeller med en lastkapacitet på mellan 1,2 och 7 ton. På de elektriska truckarna, varierade lastkapaciteten mellan 1,2-3 ton.
1985 infördes i dieselserien modell 351, som var ett avgörande bidrag till den totala framgången för företaget. Trucken placerades i "premiumklassen" för truckar mellan 2 och 3,5 ton. Fram till 2001 monterades100.000 enheter av enbart dessa modeller i Aschaffenburg. Genom denna prestation fick Linde ta emot utmärkelsen "Europas mest producerade truck" och säkrade därmed också företagets position som marknadsledare i regionen när det gäller truckar som drivs av en förbränningsmotor. Nästa generation truckar- 39X diesel- och gasoltruckar lanseras under 2002- och är en fortsättning på denna framgångssaga.
Samtidigt ökade tillverkningen av elektriskt drivna truckar tillverkade i Aschaffenburg . Trots att antalet truckar med förbränningsmotor under en längre tid är högre än de med elektrisk drift, har situationen förändrats under de senaste tio åren och nu har andelen av varje segment mer eller mindre balanserats. "När det gäller produktionen, tror vi nu att Linde har blivit marknadsledande i Europa för detta segment också", förklarar Sabine Neuß, Chief Operating Officer (COO) i Linde MH, under ceremonin. "Genom att göra investeringar värda cirka 60 miljoner euro fram till 2021 kommer vi att utöka vår produktionskapacitet i Aschaffenburg och samtidigt optimera våra processer ytterligare."
Med en lastkapacitet på fem ton, är jubileumstrucken en del av det nuvarande utbudet av Linde modeller utrustade med en elektrisk drift och de används inte bara inom fordonsindustrin. De är också lämpliga inom livsmedelsindustrin, bygg-materialhandeln och kemikalieindustrin. Dess speciella egenskaper är de dubbla motorframhjulsdrift, kombistyraxeln, den kompakta drivaxeln med integrerade kraftmoduler som kopplas via fjäderarmar, liksom antisladdsystem som standard och den automatiska handbromsen. Tillsammans med tre olika utgångsmoduler och tillval högfrekvent inbyggd laddare, är truckarna effektiva, ekonomiska och bekväma.