Sustainable Transport Forum driver på omställningen till ett fossilfritt transportsystem

Scania vill leda omställningen till hållbarhet inom transportindustrin. Foto: Scania

Scania arrangerar  det tredje Sustainable Transport Forum, som i år livesänds från Stockholm. Evenemanget samlar inflytelserika ledare och beslutsfattare. Sir Richard Branson – företagsledaren, entreprenören, och filantropen som tidigt tog sig an kampen mot global uppvärmning – är huvudtalare. 

Professor Johan Rockström, en av världens ledande forskare inom hållbarhetsfrågor och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, kommer att moderera forumet. Tillsammans med talare och paneldeltagare som representerar regeringar, städer, internationella organisationer och det civila samhället, kommer Rockström att leda en dynamisk sändning. Programmet för dagen innehåller en panel med industriledare, en uppvisning av handlingsinriktade hållbara transportinitiativ och ett samtal med huvudtalaren. 

Förutom Sir Richard Branson, finns bland årets talare internationellt kända namn som Nigel Topping, utsedd till Storbritanniens High level Climate Action Champion som samlar icke-statliga aktörer inför COP26, och Christiana Figueres, en av grundarna av Global Optimism och drivkraften bakom Parisavtalet.

Transportsektorn står för en betydande del av de globala utsläppen av växthusgaser. Urbanisering och social och ekonomisk utveckling ökar behovet av att transportera människor och gods ytterligare. Inte minst under pandemin har det stått klart att transporter är som ett blodomlopp i ett fungerande samhälle och det är tydligt att framsteg inom transportindustrins också kommer att bidra till att uppnå många av målen för hållbar utveckling.

– Scania har tagit beslutet att aktivt leda omställningen till hållbarhet inom transportindustrin. Tillsammans kan vi klara det. För att öka tempot samlar vi ledare och beslutsfattare på Sustainable Transport Forum för att diskutera och debattera omställningen till ett fossilfritt transportsystem, säger Christian Levin, Scanias VD och koncernchef.

Forumet kommer att fokusera på diskussioner kring det samarbete som behövs i ekosystemet för transporter, liksom den politik som krävs för att öka hastigheten i förändringen den kommande tioårsperioden.

– På Scania kommer vi fortsätta att skapa en värld som är bättre för affärer, samhället och miljön. För ett år sedan var vi det första företaget inom vårt område som offentliggjorde våra vetenskapligt baserade klimatmål. Med vårt orubbliga åtagande hoppas vi kunna inspirera och utmana andra inom transportekosystemet att vara med och bidra tillsammans med oss för att tillsammans uppfylla målet för Parisavtalet, säger Levin.