Busstillverkaren Temsa firar explosiv tillväxt och hållbarhetsframsteg

Temsas nya vätgasbuss. Foto: Temsa Group

Den turkiska bussproducenten Temsa meddelar att de har uppnått en tillväxt i omsättning med 252 procent under perioden 2020-2023, med en försäljningsvolym på 3 391 enheter förra året. Företaget, som sedan slutet av 2020 ingår i ett joint venture mellan Sabancı Holding och PPF Group, avslutade 2023 med en totalintäkt på 387,5 miljoner dollar.

Med den kommande produktionen av företagets första fjärrbuss på vätgas, som presenterades på Busworld Europe för några månader sedan och stoltserar med en räckvidd på 1 000 kilometer, kommer Temsas portfölj snart att innehålla 10 olika fordon med nollutsläpp, inklusive 8 elektriska och 2 vätgasmodeller. Företaget är därmed bland de globala företagen som erbjuder det högsta antalet nollutsläppsalternativ till sina kunder.

Rejäl ökning

Enligt uppgifter från Chatrou CME Solutions registrerade Temsa 658 bussar över 8 ton i Europa förra året, vilket är en ökning med 75 procent jämfört med de 305 som lanserades 2022.

Temsa VD Tolga Kaan Doğancıoğlu uttalar:

- Vi har uppnått enastående resultat på marknader som vi prioriterar, såsom Europa och USA. Vi har skapat en Temsa som lyssnar mer uppmärksamt på kunderna, snabbt utvecklar fordon och teknik baserat på deras återkoppling och förblir en stadig partner inte bara under försäljning utan även i efterförsäljningsprocesserna. Samtidigt som vi förstärker våra kompetenser inom dessa områden, fortsätter vi att erbjuda innovativa tjänster inom finansiering och servicetjänster till våra kunder. I detta sammanhang har vi introducerat finansieringslösningen Temsa Finance för att möta våra kunders finansieringsbehov i USA och Turkiet. Vår kundcentrerade inställning har positivt påverkat försäljningssiffrorna. Bland våra prioriterade marknader har Nordamerika visat en tillväxt på 36 procent, medan vi uppnått tillväxtrater på 31procent i EMEA-regionen och en imponerande 78 procent i Västeuropa.

Sjätte tillverkare i världen av miljöcertifikat

Doğancıoğlu tillade att de samarbetar med globala plattformar som CDP, SBTi, Global Compact och Ecovadis för att utveckla sina affärsprocesser och modeller med fokus på hållbarhet. Han avslutade med att säga:

- Förra året erhöll vi miljöproduktdeklarationen (EPD) för vår Avenue Electron buss, vilket gör oss till den sjätte tillverkaren i världen att få detta certifikat för en buss. Nu, med våra CDP-rapporteringsresultat, har vi inkluderats i Climate Change A List vid vår första ansökningsår. Alla dessa är indikationer på vår uppriktighet, allvar och beslutsamhet när det gäller hållbarhet.

Källor: Sustainable Bus/ Temsa