Apotea investerar i världens mest avancerade plockrobotlösning

Foto: Element Logic

Sveriges ledande nätapotek Apotea har helautomatiserat sitt logistikcenter under hösten 2022 för att snabbt, enkelt och smidigt kunna leverera ca 50 000 beställningar om dagen. Hela processen är integrerad och det är första gången i världen som den unika plockroboten eOperator integrerats med en AutoStore-lösning.

Installationen är resultatet av ett internationellt samarbete mellan Element Logic, AutoStore, RightHand Robotics och Apotea. Apoteksprodukter är ett av de snabbast växande segmenten inom både svensk och europeisk e-handel. 

– Under pandemin tittade vi på att bygga ut kapaciteten för att kunna gå från att leverera 50 000 ordrar till 100 000 ordrar. Det var då vi började titta på Element Logic och AutoStore. När vi bestämde oss för att installera AutoStore var det just förmågan att kunna robotisera plockningen som var en av drivkrafterna, säger Pär Svärdson, VD på Apotea.

Ledande kundupplevelse genom automatisering
Apotea strävar efter att leverera snabba och exakta leveranser. I företagets logistikcenter i Morgongåva har de investerat i automation från Element Logic, som hanterar hela lagerprocessen. Målet är att optimera leverans, effektivitet och att kunna klara av stora variationer i inkommande order.
Omfattningen av integrerad automation är den första i världen och installationen består av 20 000 lådor (med plats för totalt 25 000), trettio AutoStore-robotar och fyra karusellportar, där tre av dessa hanteras av plockroboten eOperator. Inledningsvis beräknas den nya kapaciteten på nätapoteket bli 800 orderrader i timmen.

– För oss var det viktigt med ett system som kan hantera variationer i produktstorlek och orderingång som kan expanderas när vi växer. Den här satsningen hjälper oss att bli mer effektiva vilket underlättar för oss att överträffa våra kunders förväntningar, säger Pär Svärdson.

– För Apotea går automationslösningen av AutoStore, eOperator och andra funktioner från Element Logic utmärkt ihop med deras kombinerade mål om optimal lagereffektivitet och omtanke om miljön. Vi ser fram emot att följa Apoteas resa mot precisa leveranser samt med sparad energiåtgång, minskade ljudnivåer och ergonomiskt goda arbetsdagar, säger Thomas Karlsson, Managing Director på Element Logic Sweden.

Plockroboten eOperator – en unik automationslösning
Med installationen av plockroboten investerar företaget i världens mest avancerade plockrobotlösning. Genom att använda robotar som plockar från en AutoStore, helautomatisk 24/7, även i mörker, blir man pionjärer internationellt. eOperator väljer automatiskt det bästa sättet att hantera en vara genom maskininlärning, vilket ökar såväl orderkapacitet som godshantering och leveranstid.

– eOperator öppnar upp för att kunna leverera snabbt till kund, även nätter och helger. Då får vi en 24h drift som är helt exceptionell. Vi får en bättre effektivitet, snabbare leveranser, allt blir billigare och effektivare. Då blev det naturligt att säga; ja men nu kör vi, fortsätter Pär Svärdson.

Så fungerar Apoteas automation
AutoStore är en modulär och skalbar robotlösning för effektiv lagring av produkter. Jämfört med ett manuellt lager är plockprestandan tio gånger högre. Systemet består av ett rutnät, där robotar plockar och levererar varor via de smartast möjliga vägarna. Robotarna arbetar dygnet runt och laddar sig själva vid behov. I Apoteas karusellportar levereras det plockade godset till både mänskliga operatörer och tre plockrobotar, eOperators.

Fakta om Element Logics installation:
• 20 000 lådor (med plats för totalt 25 000)
• 30 AutoStore-robotar (R5)
• 4 karusellportar
• 3 plockrobotar (eOperator)
• 800 orderrader per timme (beräknad kapacitet)
• 24/7 verksamhet