83 procent reser kollektivt jämfört med perioden innan pandemin

83 procent är det nya normala i kollektivtrafiken. Foto: SL

Två år av pandemi verkar ha satt sina spår i stockholmarnas reserutiner – tunnelbaneresandet i huvudstaden har under de senaste veckorna stannat på drygt 80 procent av resandet innan pandemin. Det visar ny aggregerad och anonymiserad mobildata från Tre, som med initiativet ”Jobb- och nöjesindikatorn” under hela pandemin analyserat hur svenskarna rört sig och anpassat sig efter myndigheternas rekommendationer.

När pandemin slog till 2020 ratade många människor kollektivtrafiken. Under två års tid har nya åtgärder och rekommendationer varvats med lättade restriktioner, något som haft stor inverkan på rörelsemönstret i kollektivtrafiken runt om i landet. Genom den så kallade ”Jobb- och nöjesindikatorn” har mobiloperatören Tre under hela pandemin löpande delat med sig av uppdaterad anonymiserad nätverksdata för att redovisa hur svenskarna anpassat sina resevanor efter myndigheternas rekommendationer.

De senaste två åren har tunnelbaneresandet sedan pendlat mellan drygt 20- och 60 procent jämfört med innan pandemin, enligt mobiloperatören Tres kartläggning av i tunnelbanestationerna T-centralen, Slussen och Hötorget i Stockholm.

I slutet av 2021 började tunnelbaneresandet öka igen, för att tillfälligt gå ner under julhelgen. Därefter ökade resandet igen under 2022 års tre första månader, men de senaste månaderna har resandet planat ut och stannar på runt 83 procent, jämfört med innan pandemin.

– Två år av pandemi verkar ha satt sina spår i stockholmarnas reserutiner, även fast vi har återgått till någon slags normalitet. Det återstår att se om vi stannar på den platå vi ser eller om resandet ökar ytterligare längre fram, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre.