Ryanair och Wizz Air expanderar verksamheten på Malmö Airport

Ryanair och Wizz Air ser nya möjligheter i Öresundsregionen. Foto: Ryanair

Både Ryanair och Wizz Air ser fortsatt nya möjligheter på den svenska marknaden och utökar destinationsutbudet från Öresundsregionen och Malmö Airport med nya flyglinjer till Balkanhalvön.

Det irländska lågprisbolaget Ryanair annonserade nyligen sin återkomst till Malmö Airport efter några års frånvaro. I början av juni återupptar flygbolaget linjen till polska Krakow, följt av en inrikeslinje till Stockholm Arlanda i höst. Nu lanserar man ytterligare en direktlinje inför hösten, denna gång till sin nyöppnade bas i Zagreb, Kroatiens huvudstad.

Också det ungerska lågprisbolaget Wizz Air som i dagsläget flyger till fyra olika länder på Balkanhalvön från Malmö, utökar med ytterligare en destination. Inför sommarsäsongen erbjuder flygbolaget en god helgprodukt till Banja Luka, den näst största staden i Bosnien-Hercegovina efter huvudstaden Sarajevo, vackert beläget vid floden Vrbas i den norra delen av landet. Wizz Air trafikerar för närvarande också Tuzla två gånger i veckan.

När världen öppnar upp igen finns en längtan efter att resa och mötas och båda linjerna blir ett välkommet tillskott för privatresenärer, inte minst för dem som reser för att besöka släkt och vänner. Det finns ett stort antal invånare i Södra Sverige och i Skåne i synnerhet, med relationer till Balkanhalvön, inklusive Bosnien-Hercegovina och Kroatien. Kroatien är också ett mycket populärt turistmål för svenskar och utöver det utbud som huvudstaden kan erbjuda, är Zagreb en bra utgångspunkt för en semester vid kusten som man smidigt når via snabba anslutningar.

– Det är väldigt glädjande att både Ryanair och Wizz Air ser möjligheter i Öresundsregionen och väljer att satsa vidare på vår flygplats, särskilt efter en period som varit oerhört tuff för hela flyg- och reseindustrin. Hela Balkanregionen är ett populärt resmål från Malmö och destinationerna är ett viktigt tillskott och komplement till vårt befintliga utbud, både för semesterfirare och familje- och vän resande. Tillgängligheten kommer att vara viktig i återstarten efter pandemin och fler direkta flyglinjer är viktigt för tillväxten i regionen och besöksnäringen i hela Sverige, säger Karin Öhrström, flygplatschef på Swedavia Malmö Airport.

Vi är försiktigt optimistiska då vaccinationsutrullning, pandemin och reserestriktioner är avgörande för återhämtningen både i Sverige och övriga världen och hoppas att situationen tillåter och världen och våra resenärer är redo att resa igen till sommaren, avslutar Karin Öhrström.