Femte etappen av Julas centrallager i Skara klar

Utbyggnaden av norra Europas största centrallager är färdig. Foto: Jula

Tack vare en ökad efterfrågan och siktet mot en större expansion har varuhuskedjan Jula än en gång behövt bygga ut sittc sedan 2005 och har under åren byggs ut flera gånger. Men nu står den femte etappen klar. Till fasaden har man valt ytterväggar av Ytong lättbetong från Xella.

Den senaste utbyggnaden betyder att Julas centrallager nu är störst i norra Europa, med en totalyta på totalt 175 000 kvadrat och med 300 000 pallplatser. PEAB har varit involverad som totalentreprenör i samtliga etapper, och för Jula var det viktigt att de tillsammans med PEAB kunde hitta välfungerande lösningar som matchar deras hållbarhetsvision. Därför föll valet på ytterväggar från Xella, tillverkade av det hållbara konstruktionsmaterialet Ytong lättbetong.

x

Centrallagret spelar stor roll i att få Julas logistik att flyta på. Foto: Jula

För Jula har hållbarhet alltid varit viktigt. Genom åren har de ägnat mycket tid på att förbättra processer och produkter, samt att bygga butiker och lager på ett klimatsmart sätt. Lennart Karlsson, vd på Jula Logistics, berättar:

– Vi försöker alltid att hitta klimatsmarta lösningar, från vår förbrukning till vår byggnation. Vi har därför köpt betong från en närliggande betongfabrik för att reducera transportutsläppen, vi förbereder öppnandet av vår egen solcellsanläggning och har även satsat på LED-belysning för en driftsnål anläggning. Sen vill vi så klart bygga med hållbara material, och därför passar Xellas lättbetongselement in perfekt.

Han kompletteras av Fredrik Gustafsson, arbetschef hos PEAB:

– Lättbetongväggarna från Xella valdes redan vid första etappen, och man byter inte konstruktionsmaterial mitt i bygget. Därför valdes det även den här gången, och vi vet ju att det har fungerat bra hela tiden. Vi är nöjda med monteringen som Orren Entreprenad har stått för, och allting ser riktigt bra ut nu när lagret står klart.

Alla 15 000 produkter som försörjer Julas butiker i Sverige, Norge och Polen styrs ifrån centrallagret i Skara. Därför valde man att fortsätta på samma framgångsrika spår och bygga med bra material även i etapp nummer 5. Det för att skapa ett effektivt, säkert och optimerat lagerutrymme.

- Vi expanderar väldigt hastigt och satsar på att öppna många nya butiker i alla tre länder framöver. Dessutom ser vi en stor ökning i vår e-handel, som vi startade på nytt 2017. Sedan dess har den bara växt och växt, och för att möta de kraven måste vi därför sätta in nya initiativ hela tiden. Så tillväxt är definitivt en drivkraft för oss, och då centrallagret spelar en stor roll i att få allting i vår logistik att flyta på bra så var det viktigt att vi valde rätt lösningar genom hela processen. Vi är jättenöjda med resultatet efter den här femte etappen och ser ljust på tiden som kommer.