Coop lämnar e-handelslagret i Kungens Kurva

Avvecklingen av centrallagret för e-handel i Kungens kurva pågår och förväntas vara avslutad i februari. Foto: Coop

Coops kunder ska mötas av samma utbud oavsett om de handlar i butik eller online. Mot den bakgrunden flyttar Coop Butiker och Stormarknader verksamheten från det centrala e-handelslagret i Kungens Kurva till butik. Först ut var Stora Coop Boländerna i Uppsala, Stora Coop Värmdö och Stora Coop Risängen i Norrköping. Nu lanseras butiksdriftad e-handel även på Stora Coop Vinsta i Vällingby och Stora Coop Häggvik i Sollentuna.

Nu nyinvigs Stora Coop Vinsta i Vällingby med en produktions- och plockenhet för onlineordrar i butiken och nästa vecka sker samma sak på Stora Coop Häggvik i Sollentuna. Fördelarna med butiksdriftad e-handel jämfört med ett centrallager är många. Ett e-handelssortiment som utgår från butikens befintliga kan göras bredare och lokalt anpassat med produkter från butiksbageriet, catering och de manuella fisk-, chark- och delikatessavdelningarna. Dessutom kan hemleveranserna kortas i leveransavstånd och erbjudas mer frekvent – från var tredje till varannan timme.

– Samtidigt som andra aktörer nu etablerar stora helautomatiserade e-handelslager väljer vi att gå en annan väg och satsa på kvalitet och effektivitet i vårt erbjudande och styrkan i vår lokala närvaro. Med detta kan vi erbjuda samma utbud online som kunderna kan få i sin fysiska butik. På sikt tittar vi på att erbjuda e-handel med hemleverans i hela vårt område, säger Erik Edvardsson chef Erbjudande & Varuflöde på Coop Butiker och Stormarknader.

På Stora Coop Vinsta kommer den nya plockenheten, som blir skild från butiken och inte öppen för kunder, att använda cirka 1 100 kvadratmeter av den nuvarande butiksytan. Motsvarande yta i Häggvik blir 900 kvadratmeter. I respektive butiks plockenhet kommer att finnas ett hundratal av de mest frekventa varorna och ett kylrum för färskvaror. Kompletterande varor i e-handelsordrarna plockas i butiken. Uppstarten sker i fyra etapper till och med sista februari då samtliga hemleveranser produceras i dessa butiker.

Parallellt med byggnationen av produktions- och plockenheterna har respektive butik även fått ett en generell ansiktslyftning. I Vinsta har bland annat investerats i en ny bageridel och i Häggvik i en ny mejeriavdelning. De nya plockenheterna har också medfört behov av fler medarbetare. Till Stora Coop Vinsta har anställts cirka 70 nya medarbetare och till Häggvik cirka 30. Totalt får butikerna i och med det cirka 150 respektive 65 medarbetare.

Avvecklingen av centrallagret för e-handel i Kungens kurva pågår och förväntas vara avslutad i februari 2023. I och med det finns i Coop Butiker och Stormarknaders butiksnät följande butiksdriftade e-handelsnav med hemleverans: Stora Coop i Boländerna i Uppsala, Stora Coop Värmdö, Stora Coop Risängen i Norrköping, Stora Coop Vinsta i Vällingby, Stora Coop Häggvik i Sollentuna och Stora Coop Eskilstuna.