Prototypen för den nya laddroboten består av en kompakt, självkörande robot och flexibla och smidiga energilagringsenheter kallade batterivagnar. Fulladdad har en batterivagn en energimängd på cirka 25 kWh. En laddrobot kan dra flera batterivagnar samtidigt. När man kallar på den, via en app eller Car-2-X-kommunikation, levererar laddroboten en batterivagn till den elbil som ska laddas och kopplar samman dem – helt automatiskt. Med sin integrerade laddteknik kan batterivagnen snabbladda bilen med likström med en effekt på upp till 50 kW. Den mobila laddroboten ger oss en inblick i en framtida laddinfrastruktur.
− Den här lösningen har en enorm ekonomisk potential. Både nödvändiga byggarbeten och kostnaden för montering av laddinfrastrukturen kan minskas avsevärt om man istället använder robotar, säger Mark Möller, utvecklingschef på Volkswagen Group Components.
Roboten är utrustad med kameror, laserskannrar och ultraljudssensorer. Det gör att roboten inte bara kan sköta laddningsprocessen helt på egen hand, utan också förflytta sig fritt på parkeringsplatsen och själv upptäcka och reagera på olika hinder. Beroende på hur stor parkeringsanläggningen är kan flera laddrobotar användas samtidigt så att ännu fler bilar kan laddas.
Den mobila laddroboten kan användas på flera lika sätt; den är inte bara en enkel robotarm som ansluter en bil till en laddstation. Volkswagens laddrobot gör det istället möjligt för föraren att parkera där det finns en ledig plats, oberoende om den har någon laddstolpe eller inte. Roboten tar sin batterivagn till bilen.
För företag som driver flera parkeringsanläggningar är detta ett snabbt och enkelt sätt att erbjuda laddning på samtliga P-platser. Något datum för när laddroboten ska lanseras på marknaden är ännu inte fastställt..