Digitalisering, social- och miljömässig hållbarhet och automation – där hittar vi alla innovationer och möjligheter, men också frågetecknen. Vem ska bygga infrastrukturen, hur ska den organiseras och vem ska betala?
Det frågar sig Lars Silver, professor i Handel och Logistik vid Umeå universitet.
Särskilt när det gäller fjärrtransporter blir det uppenbart hur viktig miljöfrågan är, påpekar han.
- Hur vi ska effektivisera lastbilsmotorer är ett område. Här pågår ett stort arbete, i en besvärlig kontext eftersom åkeribranschen är tyngd av konkurrens, så det är inte alltid lätt att få genomslag.
Andra utmaningar för en bättre miljö är att utnyttja tågtransporter ännu mer och minska flygtransporterna. Den stora osäkerhetsfaktorn för järnvägen är att det rör sig om väldigt långsiktiga investeringar och att ingen kan säga hur lastbilstrafiken ser ut om femtio år.
- Det är en knepig långsiktig ekvation. Lastbilen kommer faktiskt hela vägen från A till Ö. Samlastning, fyllda bilar och ruttoptimering är ju det som gäller för miljömässig hållbarhet i dagsläget. Men väldigt många företag samlastar inte, för incitamenten är inte tillräckligt höga, säger han.
E-handelns nästa steg - boxar
Last mile och citylogistik ser han på som extra spännande områden.
- E-handeln är duktig på att hantera ordermottagning, men transporterna ser nästan ut som vanligt till sista milen. Och det är inte miljömässigt ok att man måste åka till närmaste butik för att hämta sina varor.
Lösningen kanske är fasta boxar i varje fastighet, automatiserade fordon eller drönare för närtransporter. Men - eftersom alltför flexibla och billiga transporter inte är socialt hållbara, har Lars svårt att i slutändan se andra lösningar för sista milen än sådana som är beständiga.
- Jag tror nog att det blir någon form av box-system vid fastigheterna. Det som alltid är utmaningen är att folk verkligen tar emot på den adress dit godset ska och att försändelsen förvaras säkert tills den blir hämtad ut av rätt person, säger han och fortsätter:
- Möjligheterna är många och här kommer det garanterat att hända saker. Svårigheten är att många aktörer vill ha sin vilja igenom: kommunen, handlarna, fastighetsägarna, konsumenterna och så vidare. Igen: vem ska betala?
Den nya tidens logistiker
Automation, digitalisering och big data har potential att både förändra och förbättra - under förutsättning att någon kan hantera all information och förstå systemen.
- Automatiserade varulager är jätteintressant. Visst förvinner jobb, men en annan typ av jobb uppstår och gör plats för dem som kan hantera automatiseringen. Morgondagens logistiker kommer att behöva kunna ta hand data, men det måste samtidigt finnas plats för kompetensutveckling inom branschen – alla vill inte gå flera år på högskola, säger han.
Omställning i en digital tidsålder
I ett företagsperspektiv handlar produktion om en investeringsanalys. Om avvägningen mellan nyttan och vinsten med ny teknik kontra livslängden på investeringen. I en tid då det går fort och mycket är osäkert, med många aktörer och önskemål, hur garanterar man att det är en långsiktig investering? När ska man hoppa på en trend?
- Detta är det svåraste och det finns inget självklart svar. Samtidigt ger big data en viss möjlighet att se in i framtiden, genom att det är lättare att ta reda på vad folk vill ha och kunna producera därefter. Vi kommer att ta intryck från utlandet. Kanske ersätts framtida produktion av kortare linjer med snabb omställning, för att kunna erbjuda kunderna mer.
Text: Susanne Ringheim Kilje