Navistar börjar producera elbilar och elektriskt drivna skolbussar

Navistars el-skolbuss kommer att konkurrera med andra tillverkare på den amerikanska marknaden, vilket visar ett speciellt fokus på elektrifiering av skolbussflottor. Foto: Navistar

Navistar satsar på produktion av elbilar och elektriskt drivna skolbussar. Detta amerikanska företag lanserade nyligen en ny affärsenhet med namnet NEXT eMobility Solutions.

Fordonen, som designas och utvecklas av företaget NEXT, med säte i Detroit, kommer att marknadsföras av Navistars dotterbolag International Truck och IC Bus.

Navistar planerar att göra de eldrivna skolbussarna av typ IC Bus tillgängliga i slutet av 2020, medan företagets elektriska lastbilar kommer att kunna beställas i början av 2021.

Navistar visade ifjol företagets första prototyp av en elektrisk skolbuss, kallad IC Bus chargE. Bussen utvecklades i samarbete med Volkswagen Truck & Bus och förväntas nå serieproduktion i slutet av 2019 eller början av 2020.

Till exempel planerar även Proterra och Daimler tillsammans skyndsamt tillträde på den nordamerikanska el-skolbussmarknaden.

Vid IAA i Hannover 2018 meddelade Proterra och Daimler att de har ingått ett avtal med syfte att utforska elektrifiering av Daimlers tunga fordon.

Och lanseringen av den första elektriska skolbussen från Proterra och Thomas Built Buses (dotterbolag till Daimler Trucks Nordamerika) aviserades officiellt av Proterra i slutet av oktober 2019 under den 44: e årliga konferensen National Association of Pupil Transportation (NAPT).