Dagens regelverk är så föråldrat att staten lägger krokben för sig själv när den vill minska vägtrafikens utsläpp. I stället går stora summor skattemedel till sådana lösningar som skapar mer trafik, buller och utsläpp, tar städernas dyrbara mark i anspråk – och försämrar folkhälsan. Därför är det hög tid att regeringen ändrar instruktionen till Trafikverket, menar organisationen Gröna Bilister.
Vägtrafikens klimatpåverkande utsläpp ska minska med 70 procent mellan 2010 och 2030, har en så gott som enig riksdag bestämt. Det vore därför helt rimligt att statens stöd till nya trafiklösningar inriktas på åtgärder som får utsläppen att minska. Om åtgärderna dessutom kostar oss skattebetalare mindre, bidrar till trygga och hälsosamma städer och till en bättre folkhälsa borde ju saken vara klar. I stället är det tvärtom. Till sådana projekt verkar staten förbjuda sig själv att bidra med pengar. Staten hjälper bara till med sådana lösningar som leder till ökad trafik och ökade utsläpp. Allt för ett föråldrat regelverks skull.
Fredrik Holm, senior rådgivare, beskriver frågan så här:
– Problemet sitter i instruktionen till Trafikverket. Regelverket tillåter bara pengar till om- och nybyggnader, även om det står klart att det vore bättre med åtgärder som dämpar trafikbehovet eller tar vara på befintligt system bättre.
– Det kan handla om att förmå arbetspendlare att sprida ut sina restider för att undvika köbildning, eller om att lägga om bussarnas linjenät och flytta på hållplatser så att bussresan går snabbare än tidigare, säger Fredrik Holm. I regel enkla åtgärder att genomföra, men som måste göras med kunskap och eftertanke.
– Det kan också handla om att förbättra trafikmiljön för gång-, cykel- och kollektivtrafik, trafikslag som upptar värdefulla utrymmen på betydligt bättre sätt än vad biltrafik gör. Det är billiga åtgärder, som också bidrar till bättre luft och till ökad vardagsmotion. Här finns en lång rad samhällsvinster att göra och åtgärderna skulle föra Sverige närmare sina klimatmål. Men statliga pengar satsas bara om man gör tvärtom. Det är därför instruktionen behöver skrivas om.
Även Riksrevisionen har i en kritisk rapport pekat på att styrningen av trafikplaneringen måste förbättras, och gett regeringen en lång rad förslag på åtgärder. Men regeringen har hittills valt att inte göra någonting.