Everdrone sköter akutmedicinska transporter med drönare

Everdrone vill genomföra kliniska tester i verkligheten med akutmedicinska transporter. Foto: Everdrone

Göteborgsbaserade Everdrone har sedan starten 2017 specialiserat sig på att utveckla teknik och skapa regulatoriska förutsättningar för att använda autonoma drönare inom sjukvård och räddning. Tillsammans med Centrum för Hjärtstoppsforskning vid Karolinska Institutet/Södersjukhuset ska man nu undersöka möjligheterna med att genomföra akuttransporter av medicin och medicinsk utrustning till patienter som drabbats av livshotande hälsotillstånd, var de än befinner sig. I samarbete med SOS Alarm är förhoppningen att på sikt kunna genomföra flygningar som räddar liv.

Vid plötsligt hjärtstopp, anafylaktisk chock eller vissa förgiftningstillstånd måste hjälpen komma fram snabbt, varje sekund och minut räknas. Karolinska Institutet var tidiga med att se möjligheterna med att använda drönare för att transportera medicin och medicinsk utrustning och har bedrivit forskning på området sedan 2014.

– Vi har under en längre tid forskat på konceptet att använda drönare för att nå fram med akutvård så snabbt som möjligt och hittills är resultaten väldigt lovande. Vi är nu i ett stadie där vi vill genomföra kliniska tester i verkligheten i samarbete med SOS Alarm, men det är klart att teknikfrågan och regelverken kring att flyga drönare än så länge utgör en stor utmaning. Det är där Everdrone kommer in i bilden, säger Andreas Claesson, Docent på Hjärtstoppcentrum på Karolinska Institutet och ordförande i Svenska rådet för hjärt-lungräddning.

Samtidigt som KI arbetat från ett strikt forskningsperspektiv så har Everdrone under de senaste två åren bedrivit ett tekniskt utvecklingsarbete med fokus på säkra drönartransporter, samt arbetat med regelfrågor kopplat till drönare.

– När vi startade Everdrone för drygt två år sedan så gjorde vi det med ambitionen att kunna nyttja drönartekniken inom räddning och sjukvård. När Karolinska Institutet tog kontakt med oss tidigare i år såg vi en unik möjlighet i att kombinera världsledande forskning med vår egen kunskap om drönare, säger Mats Sällström, VD på Everdrone.

Sedan flera år tillbaka har Karolinska Institutet och SOS Alarm AB ett nära forskningssamarbete. SOS Alarm AB utgör också en viktig partner i det nu aktuella projektet.