Retursystemet Byggpall i motionsflödet i Riksdagen

Pantsystem gör att byggpallarna återbrukas. Foto: Byggpall

Än en gång kan vi konstatera att Retursystem Byggpall lyfts fram i motioner till riksdagen vilket är glädjande. Den här gången nämns retursystemet i två motioner, dels i "Åtgärder för hållbart byggande" 2019/20:1611 och dels i ”Minska bostadssektorns klimatavtryck genom resurseffektiv användning av byggmaterial” 2019/20:2454. I ett utdrag ur motionen Åtgärder för hållbart byggande kan bland annat läsas:

Det pågår idag ett utvecklingsarbete inom branschen till att skapa en cirkulär ekonomi. Ett exempel är Byggmaterialhandlarnas initiativ att tillsammans med övriga aktörer starta retursystemet Byggpall. Det är ett pantsystem där man kan återbruka byggpallarna från byggarbetsplatserna och få en pant för dessa, istället för att det blir byggavfall. Det pågår flera andra liknande initiativ och där är det viktigt att politiken samarbetar med branschen för att tillsammans hitta nya lösningar kring återbruk.”

Retursystem Byggpall bidrar gärna med sina erfarenheter till andra system som byggs upp för återbruk eller återvinning av byggmaterial. Retursystem Byggpall är byggbranschens egna retursystem för lastpallar av EUR-format och halvpallsformat. Retursystemet är, via ett forskningsprojekt, framtaget av och för byggbranschen för att förenkla pallhanteringen, minska miljöbelastning och minska kostnaderna i samtliga led inom byggbranschen.