På Örnsköldsvik Airport har LFV tillsammans med partners etablerat en forskningsarena för utveckling av autonoma och fjärrstyrda flygplatser. LFV leder tillsammans med flera partners forskningsprojektet AVAP, Automated Vechicles for Airports, och är också huvudman för etableringen av forskningsarenan Testsite OER. LFV bedriver forskning inom hela luftfartsområdet med fokus på flygsäkerhet, hållbarhet, kapacitet och kostnadseffektivitet.
Sedan den lokala flygtrafiktjänsten på Örnsköldsvik Airport flyttades över till LFVs kontrollcentral i Sundsvall för flygtrafikledning på distans skapades möjligheter för en forskningsarena i Örnsköldsvik. På flygplatsen finns ett utrustat flygtrafikledningstorn som inte används. Det lämpar sig utmärkt väl för styrning och övervakning av forskning.
– I regionen finns också en stor innovationskraft som i kombination med korta ledtider har bidragit till etablerandet av forskningsarenan, säger LFVs forskningschef Björn Wahlström.
På torsdagen demonstrerades system och självkörande fordon för övervakning, snöröjning, gräsklipping och friktionsmätning på Örnsköldsvik Airport för inbjudna representanter för flygbranschen.
– Med den forskningsverksamhet som LFV bedriver där tillsammans med partners inom luftfartens digitalisering och automatisering kan vi öka flygets tillgänglighet och effektivitet. Nya samarbeten skapar nya möjligheter och stärker Sveriges position inom digitalisering och innovation. LFV skapar smarta lösningar för morgondagens flyg, säger Björn Wahlström.